Lediga jobb som Kemist i Umeå

Se lediga jobb som Kemist i Umeå. Genom att välja en specifik arbetsgivare kan du även välja att se alla jobb i Umeå som finns hos arbetsgivaren.

Organisk kemist till FOI

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets... Visa mer
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1400 anställda, varav drygt 1000 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Är du passionerad över organkemisk syntes och vill driva innovation inom forskning? Vill du använda dina färdigheter för att göra verklig skillnad i ett internationellt laboratorium? Vill du bidra till vår framstående forskning  för att skapa hållbara lösningar på globala utmaningar Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Som kemist hos oss arbetar du självständigt och i team med laborativa uppgifter kopplat till syntes av organkemiska substanser för vår forskning. Du har ett systematiskt arbetssätt och utarbetar syntesvägar, upparbetar och karaktäriserar dina substanser. Du är väl bekant med grundläggande organkemiska syntesmetoder-, upparbetnings- och analysmetodik samt vana att söka i databaser efter syntesmetoder. Du upparbetar prover och analyserar dessa med NMR, GC/MS eller LC/MS tekniker och tar fram data för vår forsknings och uppdragsverksamhet. En del av verksamheten är ackrediterad enligt ISO 17025 vilket ställer höga krav gällande kvalitetssäkring, spårbarhet och dokumentation.

Avdelningen har en bred tvärvetenskaplig kompetens inom bland annat analytisk kemi, organisk kemi, biokemi, , mikrobiologi, och toxikologi. Analyslaboratoriet ingår i ett internationellt nätverk av de främsta laboratorierna i världen och där internationella uppdrag förekommer. Ett annat område där vi kan stödja uppdragsgivare såsom Försvarsmakten och civila myndigheter är vid bedömningar av hot och risker kopplade till farliga ämnen.

Om enheten 

Du kommer att ingå i enheten Kemiska ämnen som tillhör CBRN-skydd och säkerhet .  

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har;

Master i kemi med inriktning mot organisk kemi eller motsvarande som vi bedömer likvärdig för tjänsten
Aktuell erfarenhet av laborativt arbete och syntes av organkemiska substanser
Goda kunskaper i Svenska och Engelska i både tal och skrift.
Det är meriterande om du har;

Erfarenhet från analysmetoder såsom NMR, GC/MS, eller LC/MS 
Vad erbjuder vi dig?

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är en statlig myndighet som bedriver världsledande forskning inom försvar och säkerhet till stöd för Sveriges militära och civila försvar. Vi erbjuder en unik arbetsplats där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för totalförsvaret och hela samhället. Forskningen tillämpas både inom försvarsmyndigheter och hos civila aktörer och spelar en avgörande roll i att bygga en relevant och effektiv försvarsförmåga.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Tjänsten är placerad i Umeå och är en visstidsanställning på 12 månader med möjlighet till  förlängning.


Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 6 januari!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Per Lind. Fackliga företrädare är David Sundell (Saco-S) och Petrus Hemström (OFR/S – ST vid FOI) Samtliga nås på 08-555 030 00.
Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

FOI är en myndighet varmed inlämnade ansökningshandlingar blir allmän handling som på begäran kan lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes. Visa mindre

Doktorand i kemi med inriktning mot miljögeokemi

Ansök    Dec 11    Umeå Universitet    Kemist
Beskrivning Kemiska institutionen söker en doktorand i kemi med inriktning mot miljögeokemi. Inom sitt projekt kommer doktoranden att utforska användningen av nanoskalestrategi för att mildra surt gruvvatten (Acid Mine Drainage; AMD). Anställningen gäller för fyra års forskarstudier, vilket innebär egen forskning och deltagande i kurser på forskarutbildningsnivå. Sista ansökningsdag är 14 februari 2025. Startdatum är enligt överenskommelse, dock senast... Visa mer
Beskrivning

Kemiska institutionen söker en doktorand i kemi med inriktning mot miljögeokemi.

Inom sitt projekt kommer doktoranden att utforska användningen av nanoskalestrategi för att mildra surt gruvvatten (Acid Mine Drainage; AMD). Anställningen gäller för fyra års forskarstudier, vilket innebär egen forskning och deltagande i kurser på forskarutbildningsnivå. Sista ansökningsdag är 14 februari 2025. Startdatum är enligt överenskommelse, dock senast under maj 2025.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskningsgruppen Molecular Geochemistry vid Umeå universitet (www.moleculargeo.chem.umu.se) och Boliden Mineral AB (www.boliden.com) avser att inleda ett samarbete inom experimentell geokemi för att minimera AMD. Med i samarbetet är även Istitutionen för tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet (www.ltu.se).

AMD är den enskilt största miljöutmaningen för gruvindustrin, både avseende potentiella konsekvenser och driftskostnader. AMD är en naturlig vittringsprocess i vilken sulfider i bergmaterialet oxideras varvid svavelsyrlighet bildas och pH sjunker. När lakvattnet från bergmaterialet blir surare kommer naturligt förekommande tungmetaller från berget snabbare lakas ut. Gruvor för basmetaller såsom koppar, zink och nickel är ofta rika på sulfider. Efter att värdemetallen utvunnits återstår ett finfördelat sulfidrikt gruvavfall, och i detta gruvavfall kan AMD ske snabbt med stora läckage av tungmetaller om inte gruvavfallet skyddas och efterbehandlas på ett korrekt sätt.

Doktoranden kommer att utveckla nya effektiva och hållbara lösningar för att förhindra oxidation av gruvavfallet genom sekundär mineralisering – en tillväxt av en skyddande yta på avfallet som förhindrar transport av syre och vatten till de underliggande sulfiderna. Framför allt kommer doktoranden arbeta med att försöka förstå vad som händer ytkemiskt på en nanometerskala precis i gränsskiktet mellan gruvavfall och skyddsskiktet, för att kunna optimera metoden. Parallellt finns en andra doktorand vid LTU, som arbetar med samma problemställning men mer makroskopiskt och tillämpat, och ett nära samarbete mellan dessa två doktorander planeras.

Doktoranden kommer att ha gemensam handledning av professor Jean-François Boily vid UmU och FoU-specialister på Boliden. Doktoranden kommer också att tillbringa 3 månader som praktikant på Boliden och delta i aktiviteter och utbildningsprogrammet vid Företagsforskarskolan för samverkan och innovation. Detta är en fantastisk möjlighet att bedriva forskning vid gränsen mellan akademi och industri.

Företagsforskarskolan vid Umeå?universitet 

Företagsforskarskolan är en multidisciplinär forskarskola där projekten är baserade på samarbeten mellan Umeå universitet och externa organisationer, i detta fallet Boliden. Doktoranderna inom Företagsforskarskolan utgör en interdisciplinär grupp som, förutom varje enskild forskningsspecialisering, erbjuds ett skräddarsytt kurspaket som skapar en stark plattform för framtida arbete inom forskning och utveckling.

Behörighet och kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kemi krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i kemi eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom inriktningen, eller motsvarande, ingå. Kraven på förkunskaper enligt ovan anses uppfyllda även av den som i annan ordning förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Behörighetskraven måste vara uppfyllda vid antagningstillfället, men behöver inte vara uppfyllda när du skickar in din ansökan.

Övriga krav är:

Färdigheter inom mineral- och/eller geokemi samt materialvetenskap. Minst 15 högskolepoäng i kemiteknik eller andra närliggande områden på avancerad nivå. God muntlig och skriftlig kompetens i engelska.

Meriterande är:

Praktisk erfarenhet inom röntgendiffraktion, spektroskopi och/eller elektronmikroskopi. Avancerad datautvärdering/numerisk analys och/eller programmering. God muntlig och skriftlig kompetens i svenska.

Hänsyn kommer även att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i ovan beskrivna forskningsprojekt som i forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (maximalt 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Studieort är Umeå. Doktoranden måste kunna vara på plats för att börja sina studier senast under maj 2025.

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast den 14 januari, 2025. Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska eller svenska:

Kortfattad beskrivning av varför du söker anställningen samt hur dina kvalifikationer och erfarenheter är relevanta för projektet beskrivet ovan (maximalt två sidor), curriculum vitae (CV) kopia av examensbevis inklusive dokumentation av fullföljda högskolekurser, betyg samt eventuella ytterligare certifikat eller intyg som är av relevans för projektet, kopia på examensarbete samt eventuella publikationer (maximalt fem), namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökningshandlingarna skall vara i MS Word eller PDF.

Mer information

För mer information kontakta professor Jean-François Boily:

[email protected] Visa mindre

Staff scientist i beräkningskemi vid Chemical Biology Consortium Sweden

Ansök    Nov 26    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Sammanfattning

Vill du bidra till högkvalitativ vetenskap och innovation inom livsvetenskaperna? Har du också en doktorsexamen i beräkningskemi eller ett relaterat område och är serviceinriktad och kommunikativ? CBCS-noden vid Umeå universitet erbjuder nu en chans att vara med och utveckla en nationell infrastruktur inom området.

Varmt välkommen med din ansökan senast 10 januari, 2025.

Beskrivning

Chemical Biology Consortium Sweden (CBCS) är ett svenskt konsortium för kemisk biologi En infrastruktur för kemisk biologi vid Laboratorium för vetenskap för livet (SciLifeLab). CBCS specialiserar sig på att identifiera bioaktiva små molekyler eller kemiska verktyg för alla områden inom biovetenskap. Vi erbjuder samarbetstjänster och vägledning inom analysutveckling, screening av små molekyler och optimering av hit till kemisk sond. CBCS har en vänlig och öppen atmosfär både lokalt och nationellt med gemensamma tidskriftsklubbar, möten, seminarier och retreater med målet att bygga en atmosfär som katalyserar vetenskapliga genombrott. Om du vill veta mer om CBCS kan du besöka vår webbplats på www.cbcs.se. 



Arbetsuppgifter

Denna anställning ger dig möjlighet att arbeta inom en toppmodern forskningsinfrastruktur, där du kan bidra till projekt för kemisk biologi och läkemedelsupptäckt med hög effekt. Vårt team drar nytta av tillgång till avancerade resurser och samarbetsnätverk som sträcker sig över flera discipliner, vilket skapar en miljö rik på möjligheter för tvärfunktionellt lärande och innovation. Vi odlar en stimulerande atmosfär med målet att både stödja din professionella tillväxt och främja banbrytande forskning.

Huvudsakliga ansvarsområden:

Samarbeta med ett tvärvetenskapligt team av forskare i en rad läkemedelsupptäcktsprojekt.
Erbjud specialiserat stöd för beräkningskemi som är skräddarsytt för att uppfylla de specifika behoven i varje projekt.
Spela en aktiv roll i utvecklingen och implementeringen av avancerade beräkningsmetoder.
Hantera projekt i nära samarbete med forskare med olika bakgrund.
Håll dig uppdaterad inom området och aktivt bidra till den fortsatta utvecklingen av CBCS.

Tillsammans med vårt team för beräkningskemi kommer du att tillämpa avancerade beräkningskemiska tekniker på olika kemiska biologiska projekt. Ditt arbete kommer att omfatta struktur- och ligandbaserad läkemedelsdesign, konformationsanalys och datautvinning. Du kommer också att utnyttja AI/ML-metoder när det är tillämpligt för att driva innovativa lösningar i våra forskningsinitiativ. En viktig del av din roll kommer att innebära att arbeta i ett internationellt team inom en dynamisk forskningsmiljö, främja nära samarbete med forskare från olika bakgrunder och engagera dig i frekventa interaktioner med infrastrukturanvändare.





Kvalifikationer

Du ska ha en doktorsexamen i kemi, beräkningskemi eller ett relaterat område. Rollen kräver kunskaper i struktur- och ligandbaserad design, konformationsanalys och datautvinning. Förtrogenhet med AI/ML, AlphaFold och molekylär dynamik är fördelaktigt.




Programmeringskunskaper: Starka kodningskunskaper i Python och R, med erfarenhet av att använda Unix-liknande operativsystem (t.ex. Linux). Kunskap om databaser och är meriterande.




Utmärkt förmåga att kommunicera och dokumentera engelska i tal och skrift är avgörande. Minst 1 års relevant forskningserfarenhet vid en akademisk institution eller forskningsinstitution är att föredra. Erfarenhet från andra kemiska biologiska områden eller läkemedelsindustrin är meriterande.




För att lyckas i denna roll bör du kunna arbeta både självständigt och samarbetsinriktat på ett strukturerat sätt och hantera flera projekt på ett effektivt sätt. Det är viktigt att vara bekväm i en stor infrastrukturmiljö och ha ett serviceorienterat förhållningssätt. Du bör vara dedikerad till högkvalitativ, reproducerbar dataproduktion och visa starka samarbets- och flexibla arbetsfärdigheter.




Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla ett personligt brev med en motivering till varför du söker jobbet, ett CV, en kopia av relevant examensbevis och andra relevanta intyg/betyg. Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner kommer att efterfrågas senare i rekryteringsprocessen.




Ansökan ska vara oss tillhanda via vårt e-rekryteringssystem och vara inkommen senast  den 10 januari 2025.

Villkor

Anställningen avser heltid under 12 månader. Provanställning kan tillämpas. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Information


För mer information, kontakta docent Erik Chorell, e-post: [email protected]
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Staff scientist vid Kemiska institutionen

Ansök    Nov 8    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Sammanfattning
Utlysningen gäller en tidsbegränsad anställning som Staff Scientist vid Kemiska institutionen under perioden från 2025-01-01 till 2025-05-31 inom ramen för projektet ”Förbehandling och enzymatisk försockring av vedprover”.

Välkommen med er ansökan senast 2024-12-02.

Arbetsbeskrivning
I projektet ”Förbehandling och enzymatisk försockring av vedprover” förbehandling, enzymatisk försockring och kemisk analys av ved- och barkprover. Forskningen sker i laboratorier vid KBC Kemiskt-biologiskt centrum i Umeå och vid High Coast Innovation Park i Örnsköldsvik. Forskningen utförs i laboratorieskala i samarbete med Umeå Plant Science Centre, Institutionen för skogens biomaterial och teknologi, RISE och industriella samarbetspartners. Forskningen anknyter till den strategiska forskningssatsningen Bio4Energy och till ett av Umeå universitets prioriterade forskningsområden, nämligen Växtforskning för en hållbar grön omvandling av subarktis.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna utförs i laboratorieskala och omfattar förbehandling, enzymatisk försockring och kemisk analys av biomassaprover, huvudsakligen ved och bark. De analyser som utförs inkluderar bl.a. analys av biomassa med tvåstegshydrolys med svavelsyra, vätskekromatografi (HPLC och HPAEC) och masspektrometri. Vidare ingår sammanställning, tolkning och presentation av data insamlad med UV-Vis spektroskopi, FTIR, Py-GC/MS och BET-(Brunauer – Emmett – Teller)-metoden.    

Kvalifikationer
Kompetenskrav:

Forskningserfarenhet med doktorsexamen i kemi, kemiteknik, eller motsvarande. Erfarenhet av analys av nedbrytningsprodukter i lignocellulosahydrolysat med HPAEC-PAD, HPLC-RID/DAD, samt med UHPLC-ESI-QqQ-MS. God erfarenhet av användning av mjukvaran Chromeleon för vätskekromatografiska analyser. Erfarenhet av att instruera nya användare av vätskekromatografisk utrustning och av mjukvaran Chromeleon. Erfarenhet av bestämning av kemisk sammansättning av ved- och barkprover genom tvåstegshydrolys med svavelsyra. Erfarenhet av enzymatiska försockringsreaktioner med lignocellulosa genomförda med väl kontrollerad gastillförsel. God förmåga att arbeta självständigt och i grupp. Dokumenterad förmåga att presentera forskningsresultat på engelska, både muntligt och skriftligt.

Övriga önskvärda kvalifikationer:

Erfarenhet av förbehandling av biomassa i laboratorieskala, av analys med BET-(Brunauer – Emmett – Teller)-metoden, av UV-Vis-spektroskopi, av FTIR-spektroskopi, av Py-GC/MS, samt av Simons'-staining-metoden.

Villkor
Anställningen är ett vikariat till och med 2025-05-31. Tillträde 2025-01-01.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner. Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 2 december, 2024.

Information
Närmare upplysningar lämnas av professor Leif Jönsson, tfn: 090-7866811 eller e-post: https://umu.varbi.com/center/tool/position/769041/edit/tab:3/[email protected]

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/. 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Staff scientist

Ansök    Okt 31    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Nu söker vi en Staff scientist till ett forskningsprojekt inom organisk kemi.

Vi söker dig med god erfarenhet av forskning inom organisk kemi och tycker det känns spännande att designa och utveckla små läkemedelslika molekyler. Välkommen med din ansökan senast 21 november 2024.

Arbetsuppgifter
Umeå universitet har en stark ställning inom kemisk biologi och organisk kemi där samarbeten över discipliner är en nyckel för att kunna svara på komplexa frågeställningar. Forskningsprojektet syftar till att generera ny kunskap i jakten på nya alternativ för att kunna behandla infektioner orsakade av virus såsom t. ex. influensa-, entero- och coronavirus. Fokus ligger på design, syntes och utveckling av små läkemedelslika molekyler som har antivirala egenskaper. Från en serie av kemiska föreningar där vi har god kunskap om syntes och karaktärisering har vi identifierat föreningar som hämmar ovan exemplifierade virus. Molekylerna är mycket intressanta både som kemiska forskningsverktyg för att få djupare kunskap om mekanismer men också för att de har läkemedelspotential.

Arbetet för denna anställning syftar till att vidareutveckla dessa molekyler med avseende på både aktivitet och selektivitet samt introducera kemiska grupper/egenskaper som förbättrar deras farmakokinetiska egenskaper. Arbetet består således främst av organisk synteskemi. Eftersom projektet nu är i ett skede för att sammanställa publikationer kommer du även att delta i det arbetet med fokus på att beskriva den synteskemi som utvecklats och skriva noggranna experimentaldelar. Du kommer även att delta på gruppmöten med fokus på design och syntes av molekylerna samt projektmöten med samarbetspartners där användandet av molekylerna i biologiska studier kommer att diskuteras. God kunskap om testsystem för antivirala substanser är därför viktigt.  I projektet ingår flera forskargrupper med kompletterande expertis och regelbundna möten med dessa kommer att vara en berikande del av arbetet.

 Kvalifikationer
Du har en doktorsexamen inom organisk kemi med inriktning mot läkemedelskemi eller motsvarande. Postdoktorala studier av syntes och karaktärisering av ringsammansatta 2-pyridoner är ett krav eftersom arbetet med att designa, syntetisera och karaktärisera dylika molekyler kräver denna specifika kunskap. Vidare är erfarenhet av hur små molekyler testas för antiviral aktivitet starkt meriterande då detta är en viktig del av projektet. Goda kunskaper i engelska är ett krav. Projektet är multidisciplinärt och drivs mellan flera forskargrupper varför den sökandes förmåga att interagera och kommunicera är viktigt för anställningen.

Villkor för anställningen
Anställningen är en visstidsanställning på heltid under 12 månader.

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande:

- CV
- Ett personligt brev där du beskriver din vetenskapliga bakgrund och intressen, tidigare forskningserfarenhet och varför du söker anställningen
- Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser samt erhållna betyg och andra relevanta intyg (t. ex. engelska kunskaper)
- Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Du ansöker via vårt rekryteringssystem. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 2024-11-21



Kontakt
Närmare upplysningar lämnas av Fredrik Almqvist, tfn: 070-3979097, e-post: [email protected]



Välkommen med din ansökan!

Information om oss
Kemiska institutionen vid Umeå universitet är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC, www.kbc.umu.se) vid Umeå universitet som tillhandahåller toppmodern forskningsutrustning i en kreativ, inspirerande, internationell och interaktiv miljö.

 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Doktorand i kemi med inriktning mot planetär geokemi och spektroskopi

Ansök    Okt 16    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Arbetsuppgifter

Detta doktorandprojekt syftar till att undersöka vilka typer av geokemiska faktorer (t.

ex. mineralogi, salter, pH, temperatur) som spelar en roll i bevarandet av vatten och biosignaturer i Mars-analoga jordar med hjälp av banbrytande kryogen vibrationsspektroskopi, röntgendiffraktion (XRD) och elektronmikroskopitekniker. Olika typer av salter (t.ex. klorider, perklorater, sulfater, karbonater) har upptäckts över hela planeten Mars. Detta möjliggör bildandet av en vätskeliknande "slask" långt under 0°C, vilket skulle kunna stödja vattenbevaring i ytnära miljöer på Mars. Vi vet dock fortfarande inte exakt vilka roller mineraler och salter spelar i de biogeokemiska processer som sker på Mars idag. För att lösa detta kommer doktorandprojektet att tillhandahålla grundläggande information om Mars geokemi och en unik spektral- och bilddatabas för låga temperaturer, för att stödja kommande och pågående Mars-uppdrag från NASA och ESA.
Under detta spännande doktorandprojekt kommer studenten att få möjlighet att arbeta med experiment och tester, både i vårt laboratorium och vid lokala infrastrukturer i Umeå samt hos våra samarbetspartners laboratorier både i Europa och hos NASA. Vi erbjuder en unik möjlighet att lära sig avancerade tekniker, särskilt för kryogenstudier, och att bygga upp ett vetenskapligt nätverk inom astrobiologi och planetvetenskap. Förutom forskningsuppgiften ingår också deltagande i forskarutbildningskurser och undervisning.




Kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kemi krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i kemi eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom inriktningen, eller motsvarande, ingå. Kraven på förkunskaper enligt ovan anses uppfyllda även av den som i annan ordning förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Behörighetskraven måste vara uppfyllda vid antagningstillfället, men behöver inte vara uppfyllda när du skickar in din ansökan.

Övriga krav är:

Mycket goda kunskaper i både skriftlig och muntlig engelska,
Erfarenhet av laboratorieforskning, inklusive provberedning och arbete med geologiska material och organiska ämnen.
Kunskap om spektroskopi eller svep- och/eller transmissionselektronmikroskop tekniker.




Meriterande är:

Erfarenhet av spektralanalys med hjälp av (Matlab, R, Python),
Kreativ och har starka analytiska och problemlösningsförmågor,
Motiverad, ambitiös och har goda organisationsförmågor.




Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.




Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i ovan beskrivna forskningsprojekt som i forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (maximalt 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Studieort är Umeå, och börjar i januari 2025 eller enligt överenskommelse.

Villkor

Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast den 15 november 2024. Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska (företrädesvis) eller svenska:

Kortfattad beskrivning av varför du söker anställningen samt hur dina kvalifikationer och erfarenheter är relevanta för projektet beskrivet ovan (maximalt två sidor),
curriculum vitae (CV)
kopia av examensbevis inklusive dokumentation av fullföljda högskolekurser, betyg samt eventuella ytterligare certifikat eller intyg som är av relevans för projektet,
kopia på examensarbete samt eventuella publikationer (maximalt fem),
namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökningshandlingarna skall vara i MS Word eller PDF.

Mer information

För mer information kontakta biträdande universitetslektor Merve Ye?ilba?, e-mail: [email protected],  web: https://www.yesilbaslab.com/.

Välkommen med din ansökan!




Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

SciLifeLab Staff scientist (vikariat) vid UCEM

Ansök    Okt 11    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Sammanfattning

Umeå universitet söker en Staff Scientist med erfarenhet av kryo-elektronmikroskopi (cryo-EM).

Anställningen finansieras med bidrag från SciLifeLab. Arbetet med Cryo-EM faciliteten innebär att levererar service, utbildning och användarstöd med elektronmikroskop och bildanalys. Anställningen är ett vikariat på 2,5 månad. Sista ansökningsdag är 25 oktober 2024.



Arbetsuppgifter

Du kommer att förse forskare med expertråd i planeringen och genomförandet av elektronmikroskopi (EM), elektrontomografi och bildanalyser, för forskning inom medicin, biologi, kemi, biokemi och fysik. Du kommer att vara delaktig i undervisning på metodikkurser på forskarutbildningsnivå och användarträning i EM. Arbetsuppgifterna omfattar installation, drift och underhåll av instrument och datasystem, samt att bistå forskare i beredning av EM-prover, datasamling, och bildanalyser. Du kommer att fungera som en kontaktperson för pågående facilitetsprojekt och samarbeten mellan mikroskopifaciliteter i Sverige och internationellt. Arbetet planeras tillsammans med facilitetens övriga personal och utförs självständigt eller tillsammans med samarbetspartners eller facilitetens användare. Vårt arbetsspråk är engelska.

Kvalifikationer

Vi söker dig med doktorsexamen i strukturbiologi, molekylärbiologi, kemi eller motsvarande. Du har stor erfarenhet av EM (TEM, SEM och/eller cryo-EM), provpreparering, instrument hantering och analys. God datorvana med fokus på bild-/dataanalys krävs.

Du är självständig och flexibel och kan ta dig an nya utmaningar, etablera nya metoder och medverka till flertal olika projekt parallellt. Det är viktigt att du har en god samarbetsförmåga och kan ta emot och vidareförmedla expertkompetenser, liksom att du har en god kommunikationsförmåga samt obehindrat kan uttrycka dig på engelska i tal och skrift. Du är initiativtagande, kreativ och har en serviceinriktad attityd och vill hjälpa facilitetsanvändare och forskargrupper med forskningsprojekt för att nå resultat.

Stor vikt läggs vid teknisk kompetens (erfarenhet av EM metoder och bild-/dataanalys) och en personlig motivation för att arbeta med forskningsinfrastruktur och servicefunktioner.

Erfarenhet av mikroskopi (olika metoder), strukturbiologi, biokemi, teknik är meriterande. Ett internationellt nätverk inom EM och tidigare samarbeten med nationella forskningsinfrastrukturer värderas högt.

 

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, referenser till forskningsprojekt, CV, examensbevis inklusive doktorsexamen, andra relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner. Ansökningar utvärderas löpande, och kan tillsättas så snart som möjligt.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 25 oktober, 2024. 


Villkor
Anställningen avser ett vikariat och är tidsbegränsad till och med 15 januari 2025. Tillträde snarast.

Information

Närmare upplysningar lämnas av UCEM samordnare Linda Sandblad, tfn: 0709324936 eller e-post: [email protected]

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Amanuens vid institutionen för kemi

Ansök    Okt 23    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Sammanfattning
Kemiska institutionen söker en amanuens i kemi med inriktning mot miljögeokemi för en 10 % anställning under hösten 2024 och våren 2025.

Arbetsuppgifterna inkluderar labbexperiment, förberedelse av lösningar, kemiska analyser och numerisk behandling av resultat. Kvalifikationer: masterstudier i kemi, kandidatexamen i kemi/geokemi och erfarenhet av laboratoriearbete. Ansökan sker via Varbi senast 13 november 2024

Arbetsbeskrivning
Kemiska institutionen söker en amanuens i kemi med inriktning mot miljögeokemi. Anställningen avser 10 % i 7-8 månader under hösten 2024 och våren 2025. Startdatum är enligt överenskommelse, dock senast under december 2024.

Arbetsuppgifter
Arbetet som amanuens innebär att du blir anställd av universitetet och ska genomföra labbexperiment. Amanuensen kommer att utföra experiment för att studera reaktioner som involverar mineraler och organiska föreningar i is. Arbetsuppgifterna inkluderar förberedelse av lösningar och material, genomförande av reaktivitetsexperiment, kemiska analyser och numerisk behandling av resultat.

Kvalifikationer
För att kunna arbeta som amanuens ska du studera vid mastersnivå i kemi vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet. Det innerhär att du har kandidatexamen i kemi eller geokemi, och att du bör kunna visa att du i hög grad har möjlighet att klarat av dina studier i normal studietakt. Demonstrerad erfarenhet av laboratoriearbete, till exempel inom ramen för ett kandidatforskningsprojekt, är ett krav för denna anställning.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 13 november, 2024.

Villkor
Anställningen avser 10%, d.v.s 4 timmar per vecka

Information
Närmare upplysningar lämnas av Professor Jean-François Boily. e-post: https://umu.varbi.com/center/tool/position/765120/edit/tab:1/[email protected]

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Staff scientist

Ansök    Sep 13    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Kemiska institutionen söker en staff scientist inom ett projekt med utveckling av kemogenetiska och kemo-optogenetiska system.

Ansök senast 27 september 2024.

Beskrivning
Kemiska/ljusinducerade metoder ger möjlighet att styra biologiska system med rumslig och tidsmässig upplösning som är oöverträffad av traditionella genetiska störningar. Vårt laboratorium har varit banbrytande i utvecklingen av kemo-optogenetiska system (Chem 2019 review, Nat Meth 2023). Vi har utvecklat det första bioortogonala och reversibla kemiskt inducerade dimeriseringssystemet (CID) (SLF'-TMP-systemet) för att kontrollera proteinfunktionen med små molekyler i levande celler (Angew Chem 2014). Ett fotoaktiverbart CID (pCID) med användning av fotocaged dimerizer (NovcTMP-Cl) (Angew Chem 2017) och fotoomkopplingsbart CID-system (psCID) med användning av fotoomkopplingsbar dimerizer (CONC) möjliggör överlägsen spatiotemporal kontroll av proteinfunktion i levande celler (Angew Chem 2018). Vi har utvecklat en ny ”Molecular Activity Painting (MAP)”-strategi genom att kombinera pCID med immobiliserade artificiella receptorer för att möjliggöra ”målning” av signalmolekyler och deras aktivitet på mikrometerskala vid plasmamembranet. Med hjälp av fotoaktiverbar dubbelkemiskt inducerad dimerisering (pdCID) utvecklade vi en metod för multidirektionell aktivitetskontroll (MAC) för att spatiotemporalt kontrollera cellulär signalering och intracellulär godstransport (Angew Chem 2018).

Detta projekt kommer att fokusera på utveckling av kemogenetiska och kemo-optogenetiska system, som gör det möjligt att styra aktiviteten med små molekyler eller ljus med hög spatial och temporal upplösning i levande celler och organismer. De tekniker som används i projektet inkluderar protein/peptidsyntes, organisk syntes och cellavbildning.

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta med, men inte begränsat till:

- Att utforma och genomföra experiment inom kemisk biologiforskning med hjälp av modifierade proteiner och peptider
- Bearbeta och analysera resultat och data
- Kommunicera resultat med handledaren och andra gruppmedlemmar
- Handleda studenter.
- Skriva vetenskapliga artiklar.



Kvalifikationer
Du har doktorsexamen i kemisk biologi, syntetisk kemi eller motsvarande samt flerårig forskningserfarenhet på postdoktoral nivå inom kemisk biologi, biokemi, molekylärbiologi eller relaterat område. Då du förväntas utforma och genomföra projekt självständigt men också i nära samarbete med andra medlemmar i teamet, självständighet och god förmåga att samarbeta ett krav. Goda kunskaper i skriven och talad engelska krävs också.

Erfarenhet av organisk syntes, protein-/peptidkemi, proteinuttryck och -rening och/eller cellavbildning är starkt meriterande, liksom en god meritlista med forskningspublikationer inom dessa områden.

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande:

- Ett personligt brev med forskningsintressen, meriter och motivering till varför du söker anställningen (max 2 sidor).
- CV inklusive publikationslista.
- Vidimerade kopior av examensbevis för doktorsexamen och andra relevanta intyg.
- Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.
- Övriga relevanta dokument.
Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och skickas in via vårt e-rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är den 27 september 2024.

För ytterligare information, vänligen kontakta professor Yaowen Wu, e-post: [email protected]. Webbplats: https://www.umu.se/en/staff/yaowen-wu/

Vi ser fram emot att ta emot din ansökan.



Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 220 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Doktorand i kemi med inriktning mot planetär geokemi och spektroskopi

Ansök    Okt 10    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Arbetsuppgifter

Detta doktorandprojekt syftar till att undersöka vilka typer av geokemiska faktorer (t.

ex. mineralogi, salter, pH, temperatur) som spelar en roll i bevarandet av vatten och biosignaturer i Mars-analoga jordar med hjälp av banbrytande kryogen vibrationsspektroskopi, röntgendiffraktion (XRD) och elektronmikroskopitekniker. Olika typer av salter (t.ex. klorider, perklorater, sulfater, karbonater) har upptäckts över hela planeten Mars. Detta möjliggör bildandet av en vätskeliknande "slask" långt under 0°C, vilket skulle kunna stödja vattenbevaring i ytnära miljöer på Mars. Vi vet dock fortfarande inte exakt vilka roller mineraler och salter spelar i de biogeokemiska processer som sker på Mars idag. För att lösa detta kommer doktorandprojektet att tillhandahålla grundläggande information om Mars geokemi och en unik spektral- och bilddatabas för låga temperaturer, för att stödja kommande och pågående Mars-uppdrag från NASA och ESA.
Under detta spännande doktorandprojekt kommer studenten att få möjlighet att arbeta med experiment och tester, både i vårt laboratorium och vid lokala infrastrukturer i Umeå samt hos våra samarbetspartners laboratorier både i Europa och hos NASA. Vi erbjuder en unik möjlighet att lära sig avancerade tekniker, särskilt för kryogenstudier, och att bygga upp ett vetenskapligt nätverk inom astrobiologi och planetvetenskap. Förutom forskningsuppgiften ingår också deltagande i forskarutbildningskurser och undervisning.




Kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kemi krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i kemi eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom inriktningen, eller motsvarande, ingå. Kraven på förkunskaper enligt ovan anses uppfyllda även av den som i annan ordning förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Behörighetskraven måste vara uppfyllda vid antagningstillfället, men behöver inte vara uppfyllda när du skickar in din ansökan.

Övriga krav är:

Mycket goda kunskaper i både skriftlig och muntlig engelska,
Erfarenhet av laboratorieforskning, inklusive provberedning och arbete med geologiska material och organiska ämnen.
Kunskap om spektroskopi eller svep- och/eller transmissionselektronmikroskop tekniker.




Meriterande är:

Erfarenhet av spektralanalys med hjälp av (Matlab, R, Python),
Kreativ och har starka analytiska och problemlösningsförmågor,
Motiverad, ambitiös och har goda organisationsförmågor.




Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.




Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i ovan beskrivna forskningsprojekt som i forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (maximalt 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Studieort är Umeå, och börjar i januari 2025 eller enligt överenskommelse.

Villkor

Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast den 15 november 2024. Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska (företrädesvis) eller svenska:

Kortfattad beskrivning av varför du söker anställningen samt hur dina kvalifikationer och erfarenheter är relevanta för projektet beskrivet ovan (maximalt två sidor),
curriculum vitae (CV)
kopia av examensbevis inklusive dokumentation av fullföljda högskolekurser, betyg samt eventuella ytterligare certifikat eller intyg som är av relevans för projektet,
kopia på examensarbete samt eventuella publikationer (maximalt fem),
namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökningshandlingarna skall vara i MS Word eller PDF.

Mer information

För mer information kontakta biträdande universitetslektor Merve Ye?ilba?, e-mail: [email protected],  web: https://www.yesilbaslab.com/.

Välkommen med din ansökan!




Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Postdoktor (två år) inom syntetisk läkemedelskemi

Ansök    Okt 10    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Forskargruppen är inriktad på design och syntes av biologiskt aktiva föreningar mot infektionssjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.

För närvarande fokuserar gruppen på att utforma och syntetisera nya peptidomimetika för att bekämpa antibiotikaresistenta bakterier, inklusive meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA) och vankomycinresistenta enterokocker (VRE). Forskarna har också utvecklat substanser som selektivt hämmar den patogena kaskaden hos Chlamydia trachomatis samt substanser som dämpar virulensen hos Listeria monocytogenes. I ett annat projekt har vi också utvecklat substanser som gör tuberkulosbakterien Mycobacterium tuberculosis känslig för immunförsvar och vissa antibiotika igen. I samarbete med forskargrupper i Europa och USA studeras effekterna av dessa föreningar i in vitro- och in vivo-modeller och studier för att förstå de exakta verkningsmekanismerna pågår. Projekten är tvärvetenskapliga med samarbeten över olika forskningsområden.

 

I postdoktorsprojektet ingår att designa, syntetisera och karakterisera nya föreningar och producera dem med tillräcklig renhet för att testas i biologiska system. Postdoktorn kommer att ha möjlighet att planera och utveckla vägar för att syntetisera små organiska molekyler för kemisk biologi. Dessutom är målet att publicera forskningsresultaten och den sökande kommer att delta i skrivandet av dessa publikationer. Som postdoktor måste du bidra med din kunskap till forskargruppen, sammanfatta forskningen och presentera dina framsteg vid gruppmöten.

Anställningen är på heltid under en period av två år, med start vid ett datum som bestäms i överenskommelse mellan de båda parterna.

Kvalifikationer
För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag.

Ytterligare krav är:

- Avlagd doktorsexamen i organisk kemi eller läkemedelskemi. [FE1]
- God kunskap om syntetisk organisk kemi (metodutveckling, totalsyntes och/eller läkemedelskemi)
- Dokumenterad god förmåga att bedriva forskning och presentera den i skriftliga vetenskapliga publikationer i expertgranskade tidskrifter[FE2].
- Självständigt kunna utveckla flerstegssynteser och lösa utmanande syntetiska problem för att effektivt kunna designa, producera och karakterisera nya molekyler.
- En vilja att bedriva forskning i ett tvärvetenskapligt projekt och i en miljö som främjar samarbete mellan personer med olika färdigheter.
- Utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

 

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla

- Personligt brev där du beskriver varför du söker anställningen samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt två sidor).
- Meritförteckning - CV med publikationslista.
- Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas.
- Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg.
- Kopia av doktorsavhandling och maximalt fem relevanta artiklar.
- Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.
- Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2024-11-13. 

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Staff scientist vid Umeå Centre for Electron Micorscopy (UCEM)

Ansök    Jul 5    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Umeå universitet söker en staff scientist med erfarenhet av kryo-elektronmikroskopi (cryo-EM).

Anställningen finansieras med bidrag från SciLifeLab för arbete med SciLifeLabs nationella service knuten till forskningsinfrastruktur. Arbetet med Cryo-EM faciliteten innebär att levererar service, utbildning och användarstöd med elektronmikroskop och bildanalys. Anställningen är för 12 månader. Sista ansökningsdag är 9 september 2024.

Arbetsuppgifter
Som staff scientist kommer du att förse forskare med expertråd i planeringen och genomförandet av elektronmikroskopi (EM), elektrontomografi och bildanalyser, för forskning inom medicin, biologi, kemi, biokemi och fysik. Du kommer att vara delaktig i undervisning på metodikkurser på forskarutbildningsnivå och användarträning i EM. Arbetsuppgifterna omfattar installation, drift och underhåll av instrument och datasystem, samt att bistå forskare i beredning av EM-prover, datasamling, och bildanalyser. Du kommer att fungera som en kontaktperson för pågående facilitetsprojekt och samarbeten mellan mikroskopifaciliteter i Sverige och internationellt. Arbetet planeras tillsammans med facilitetens övriga personal och utförs självständigt eller tillsammans med samarbetspartners eller facilitetens användare. Vårt arbetsspråk är engelska.

Kompetenskrav
Vi söker dig med doktorsexamen i strukturbiologi, molekylärbiologi, kemi eller motsvarande. Du har stor erfarenhet av EM (TEM, SEM och/eller cryo-EM), provpreparering, instrument hantering och analys. God datorvana med fokus på bild-/dataanalys krävs. 

Du är självständig och flexibel och kan ta dig an nya utmaningar, etablera nya metoder och medverka till flertal olika projekt parallellt. Det är viktigt att du har en god samarbetsförmåga och kan ta emot och vidareförmedla expertkompetenser, liksom att du har en god kommunikationsförmåga samt obehindrat kan uttrycka dig på engelska i tal och skrift. Du är initiativtagande, kreativ och har en serviceinriktad attityd och vill hjälpa facilitetsanvändare och forskargrupper med forskningsprojekt för att nå resultat. 

Stor vikt läggs vid teknisk kompetens (erfarenhet av EM metoder och bild-/dataanalys) och en personlig motivation för att arbeta med forskningsinfrastruktur och servicefunktioner.

Erfarenhet av mikroskopi (olika metoder), strukturbiologi, biokemi, teknik är meriterande. Ett internationellt nätverk inom EM och tidigare samarbeten med nationella forskningsinfrastrukturer värderas högt.

Ansökan 
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, referenser till forskningsprojekt med användning av EM, CV, examensbevis inklusive doktorsexamen, andra relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner. Ansökningar utvärderas löpande, och kan tillsättas så snart som möjligt.

Sista ansökningsdag är den 9 september 2024. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 12 månader. Tillträde så snart som möjligt eller efter överenskommelse.

Information
Närmare upplysningar lämnas av UCEM samordnare Linda Sandblad, tfn: 0709324936 eller e-post: [email protected]

Anställningen är vid Kemiska institutionen som är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Analytisk kemist till APL i Umeå!

Ansök    Jul 30    Academic Work Sweden AB    Kemist
På Apotek Produktion & Laboratorier (APL) kommer du att vara med och bidra till läkemedel som förbättrar och räddar liv! Tjänsten som analytisk kemist är en perfekt chans för dig som är junior i karriären att få en fot in på ett stort bolag! Läs mer och sök tjänsten redan idag, då vi arbetar med löpande urval. OM TJÄNSTEN Nu söker vi åt APLs räkning en analytisk kemist till kvalitetskontrollaboratoriet i Umeå. Vi söker dig som är nyfiken och har intresse... Visa mer
På Apotek Produktion & Laboratorier (APL) kommer du att vara med och bidra till läkemedel som förbättrar och räddar liv! Tjänsten som analytisk kemist är en perfekt chans för dig som är junior i karriären att få en fot in på ett stort bolag! Läs mer och sök tjänsten redan idag, då vi arbetar med löpande urval.

OM TJÄNSTEN
Nu söker vi åt APLs räkning en analytisk kemist till kvalitetskontrollaboratoriet i Umeå. Vi söker dig som är nyfiken och har intresse för att utvecklas inom APLs breda och varierade sortiment av läkemedel, som gör skillnad för patienter med särskilda behov.

Du kommer att ingå i ett sammansvetsat team som karaktäriseras av ett öppet klimat med tydligt samarbetsfokus där alla hjälps åt för att säkra att APL håller hög kvalitet genom alla processer både utifrån korta och långsiktiga deadlines. Arbetet innebär att utföra analyser självständigt men även att ingå i ett tätt samarbete med dina kollegor. Arbetet följer en tydlig struktur och metodik men då vårt produktutbud är mycket stort ger det möjlighet till stor variation och användning av olika typer av tekniker. För att trivas i rollen som analytisk kemist hos APL krävs att du är en person som värdesätter kvalitet, noggrannhet och struktur och samtidigt motiveras av att arbeta mot uppsatta leveranstider i nära dialog med kollegor.

Du erbjuds

APL kännetecknas av en öppen och dynamisk atmosfär med korta beslutsvägar. För att du ska trivas behöver deras värderingar affärsmässig, lyhörd, lösningsorienterad och ansvarstagande passa in på dig.
Alla medarbetare har en individuell utvecklingsplan och tydliga mål som kontinuerligt följs upp. Detta ger var och en möjligheten att påverka den egna situationen och bidra till vår gemensamma utveckling.

Du får tillgång till en förmånsportal där de samlar deras förmåner och erbjudanden, till exempel friskvårdsbidrag och kostförmån. APL har kollektivavtal med Unionen och SACO och därtill hörande förmåner, exempelvis tjänstepension, försäkringar, flextid och lediga klämdagar. På samtliga orter finns friskvårdsgrupper som arrangerar olika typer av aktiviteter.

ARBETSUPPGIFTER

Arbetsuppgifter


* Arbeta med kvalitetskontroller av läkemedel
* Utföra kemiska och fysikaliska analyser av läkemedelsprodukter enligt APL:s interna metoder
* Arbeta med analysteknikerna ICP, HPLC/UPLC, titrering, spektroskopi och polarimetri
* Utföra våtkemiska analyser
* Inneha instrument och arbeta med förbättringsarbete


VI SÖKER DIG SOM
- Har en relevant eftergymnasial utbildning inom kemi eller liknande
- Kan uttrycka dig obehindrat på svenska i både tal och skrift
- Har god förståelse för engelska
- Har en god datorvana

Det är meriterande om du har
- Erfarenhet av GMP och laboratoriearbete
- Erfarenhet av systemen LIMS och Empower
- Erfarenhet av analysteknikerna HPLC/UPLC, titrering

Vi ser det som positivt med sökande som bor i eller har koppling till Umeå, då tjänsten är långsiktig.

För att lyckas i rollen har du följande personliga egenskaper:
- Samarbetsinriktad
- Noggrann
- Ordningsam
- Målmedveten

Vår rekryteringsprocess

Denna rekryteringsprocess hanteras av Academic Work och vår kunds önskemål är att alla frågor rörande tjänsten skickas till Academic Work.

Vi tillämpar löpande urval och kommer plocka ner annonsen när tillräckligt många kandidater har nått slutskedet i rekryteringsprocessen. Rekryteringsprocessen innehåller två urvalstest: ett personlighetstest och ett test i kognitiv förmåga. Testerna är ett verktyg för att kunna hitta den kandidat med högst potential för tjänsten samt främja jämlikhet, mångfald och en rättvis rekryteringsprocess. Visa mindre

Projektassistent vid Umeå Centre for Electron Microscopy

Ansök    Jul 5    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Umeå universitet söker en projektassistent med erfarenhet av elektronmikroskopi och strukturbiologi.

Anställningen är finansierad och knuten till SciLifeLabs nationella forskningsinfrastruktur. Anställningen är tidsbegränsad till 12 månader. Sista ansökningsdag är 9 september 2024.

Arbetsuppgifter
Vi söker en projektassistent/forskaringenjör för elektronmikroskopi och molekylärbiologiskt arbete vid UCEM (Umeå Centre for Electron Microscopy), vid Kemiska institutionen inom forskningsprojektprojekt och forskningsinfrastruktur. I anställningen ingår ansvar för den dagliga driften av labbmiljöer, förbereda lösningar och att preparera celler, proteiner och macromolekylära komplex för elektronmikroskopi, samt att bistå forskare hjälp av dessa metoder. Experiment och resultat ska noggrant och kontinuerligt dokumenteras och redovisas. Vi söker en självständig medarbetare, som kan vara flexibel, sätta sig in i olika forskningsprojekt och samarbeta tillsammans med UCEMs användande forskargruppers medlemmar. Arbetsspråket är engelska.

Kompetenskrav
För denna anställning söker vi en molekylärbiolog, med teoretiska, tekniska och praktiska kunskapers inom biokemi och bioteknik. Arbetet är lämpat för en person med kandidatexamen inom Life science med specialisering inom de nämnda områdena, alternativet en ingenjörsexamen med inritning på bioteknik eller liknande. Du ska ha minst 1 års praktisk erfarenhet av laborativt arbete och elektronmikroskopi. Vidare ska den du ha dokumenterad erfarenhet att elektronmikroskopi, samt provpreparering av olika typer av biokemiska prover och biologiskt material för mikroskopi. Du ska vara kreativ och problemlösande. Social kompetens, personlig motivation och samarbetsförmåga kommer att vara avgörande för att lyckas i rollen som projektassistent.

Erfarenhet av strukturbiologi, dataanalys, 3D bildrekonstruktion samt att sammanställa presentationer och rapporter är meriterande.

Ansökan 
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, beskrivning av tidigare projektarbeten, CV, examensbevis, andra relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Sista ansökningsdag är den 9 september 2024. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via länken längst ner på sidan.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 12 månader. Tillträde så snart som möjligt eller efter överenskommelse.

Information
Närmare upplysningar lämnas av UCEM samordnare Linda Sandblad, tfn: 0709 324936 eller e-post: [email protected] 

Anställningen är vid Kemiska institutionen som är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Staff scientist

Ansök    Jun 19    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Sammanfattning
Utlysningen gäller en tidsbegränsad anställning som Staff Scientist vid Kemiska institutionen under perioden från 2024-09-01 till 2024-12-31 inom ramen för projektet ”Högkapacitetsutveckling av förhöjd mikrobiell produktion av arginin från skogsindustriella restströmmar”.

Välkommen med er ansökan senast 2024-07-12.

 

Beskrivning
I projektet ”Högkapacitetsutveckling av förhöjd mikrobiell produktion av arginin från skogsindustriella restströmmar” samverkar Umeå universitet, Processum Biorefinery Cluster och Sveriges lantbruksuniversitet för att utveckla bakteriestammar med god förmåga att producera aminosyran arginin för användning som biologiskt gödningsmedel för skogsplantor. Utvecklingen sker i laboratorier i Örnsköldsvik, bl.a. med hjälp av utrustning vid RISE High-Throughput Centre. 



 

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna omfattar beredning av medier baserade på skogsindustriella restströmmar, utveckling av bakteriestammar med hjälp av genetisk och metabol ingenjörskonst, selektion av bakteriestammar med hjälp av utrustning vid RISE High-Throughput Centre samt genom LC-MS-analys, samt karakterisering av bakteriestammar i samband med odling i bioreaktorer.



Kompetenskrav

Doktorsexamen inom mikrobiologi eller motsvarande område. Postdoktoral erfarenhet av forskning om bakteriell produktion av arginin, inklusive praktisk erfarenhet av genetisk och metabol ingenjörskonst, användning av utrustning för högkapacitetsselektion inklusive mikrobioreaktorsystem, användning av konventionella bioreaktorer, analys av metaboliter med vätskekromatografi och masspektrometri (LC-MS), samt utvärdering av analysdata med mjukvara för LC-MS.

 

Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av forskning om skogsindustriella restströmmar är meriterande.

 

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 12 juli, 2024.



Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till och med 2024-12-31. Tillträde 2024-09-01.
 


Information
Närmare upplysningar lämnas av professor Leif Jönsson, tfn: 090-7866811 eller e-post: mailto:[email protected]

 

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Postdoktor (två år) inom läkemedelskemi

Ansök    Jun 13    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/




Beskrivning
Kemiska institutionen söker en postdoktor som ska arbeta med läkemedelskemi.

Anställningen avser heltid under två år med tillträde 15 september 2024, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är  9 augusti 2024.





Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Det föreslagna projektet syftar till att modulera funktionen hos serin- och cysteinproteaser med hjälp av små organiska molekyler. De utvalda enzymerna är relevanta måltavlor for medicinska applikationer inom infektionssjukdomar och vid förgiftningar. Forskningen som postdoktorn kommer att utföra innebär organisk syntes samt biokemiska och biofysikaliska mätningar.

Postdoktorn kommer även att leda vårt samarbete med andra forskare för att utföra funktionella studier och eventuella in vivo försök.





Kvalifikationer
För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

 

Doktorsexamen ska vara inom läkemedelskemi eller motsvarande.

 

Ytterligare krav är:

Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.

Kompetens inom läkemedelskemi, inklusive organisk syntes och biokemiska och biofysikaliska mätningar.

 

Meriterande är:

Experimentell erfarenhet av proteaser

Vi söker dig som är kreativ, har god samarbetsförmåga, initiativförmåga och hög grad av självständighet.

Detta projekt kommer att utföras i en forskargrupp som bedriver multidisciplinär forskning för att besvara läkemedelskemiska frågeställningar. Du ska ha ett stort intresse för läkemedelskemi och vara beredd att ta dig an vetenskapliga och tekniska utmaningar

 

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla

- - Personligt brev där du beskriver varför du söker anställningen samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt två sidor),
- - Meritförteckning - CV med publikationslista,
- - Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas,
- - Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
- - Kopia av doktorsavhandling och maximalt tre relevanta artiklar,
- - Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.
- - Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

 

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 9 augusti 2024.  

  

Mer information
För mer information, vänligen kontakta  professor Anna Linusson, e-post: mailto:[email protected], telefon: +46 (0)90-7866890

Välkommen med din ansökan!

 

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Forskningsingenjör i energiteknik - termisk processkemi

Ansök    Apr 5    Umeå Universitet    Kemist
Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för närvarande cirka 100 anställda och bedriver forskning inom områdena energiteknik, elektronik och systemteknik (https://umu. varbi.com/center/tool/position/716667/edit/tab:3/Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för närvarande cirka 100 anställda och bedriver forskning inom områdena energiteknik, elektronik och systemteknik (https:/www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-ele... Visa mer
Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för närvarande cirka 100 anställda och bedriver forskning inom områdena energiteknik, elektronik och systemteknik (https://umu.

varbi.com/center/tool/position/716667/edit/tab:3/Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för närvarande cirka 100 anställda och bedriver forskning inom områdena energiteknik, elektronik och systemteknik (https:/www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-elektronik/). Vid institutionen är Centrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk lokaliserat, och denna anställning är kopplad till projekt inom centret.). Vid institutionen är Centrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk lokaliserat, och denna anställning är kopplad till projekt inom centret.

Vi söker nu en forskningsingenjör i energiteknik med inriktning mot termokemisk energiomvandling.

Anställningen, som är på 100% under 12 månader, är tänkt som ett stöd för forskargruppen vid genomförandet av experimentell forskning, främst fokuserad på studier av cementklinkerbildning. Sista ansökningsdag är 3 maj 2024. Anställningen tillsätts den 1 juni 2024 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Projektet är kopplat till vår forskning kring nya och effektivare sätt att använda råmaterial vid cementtillverkning. Mål med detta projekt är att ta fram ett protokoll för testning av klinker-reaktivitet och sedan testa protokollet på referensklinker, laboratorietillverkad klinker och på nya råmaterial med och utan sekundära tillsatsmaterial. 

Arbetsuppgifter
Du kommer genomföra flera olika moment kopplade till laborativ framställning av cementklinker, samt reaktivitetsmätning av densamma. I arbetet ingår till exempel siktning, bestämning av storleksfördelning, bränning samt analys med TGA, SEM-EDS och XRD. I arbetet ingår även underhåll av utrustning och att bidra vid rapportering. Resor och arbete hos extern samarbetspart ingår också. 

Kompetenskrav
Du har en civilingenjörsexamen inom energiteknik med inriktning mot termisk processkemi, eller motsvarande. Du ska även kunna uppvisa dokumenterad erfarenhet av att genomföra och rapportera experimentellt och tillämpat forskningsrelaterat arbete inom området som beskrivs under arbetsuppgifter. 

Du ska ha dokumenterad kunskap om laborativ cementklinkertillverkning och reaktivitetsbestämning. Du ska även ha erfarenhet av att självständigt eller i samarbete analysera för denna anställning relevanta prover med lasersikt, TGA, SEM-EDS och XRD.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Det är önskvärt att du har ett starkt personligt intresse för forskning och utveckling inom området för anställningen. Goda kunskaper om och praktisk erfarenhet av provtagning och karakterisering av råmaterial och produkter enligt projektbeskrivningen är meriterade.  God kommunikativ förmåga och god samarbetsförmåga är också starkt meriterande då projektet sker i nära samarbete med andra forskare och extern part.

Anställningsvillkor
Anställningen är på heltid (100%) i 12 månader och tillsätts den 1 juni 2024 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Du söker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 2024-05-03.

Ansökan ska bestå av följande handlingar:

- Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden och motivering till varför du söker anställningen samt dina kontaktuppgifter.
- Curriculum vitae (CV)
- Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg
- Lista med universitetskurser 

Information
För ytterligare upplysningar om tjänsten kontakta; Markus Broström, tel 070 295 5971,
e-post: mailto:[email protected], eller Markus Carlborg, tel. 073-501 68 97, e-post: mailto:[email protected] Visa mindre

Första forskningsingenjör inom membranfiltrering för rening av vatten

Ansök    Dec 18    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 




Beskrivning
Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör inom kemi med inriktning på membranseparation.

Projektet kommer att fokusera på rening av avloppsvatten. Anställningen är tidsbegränsad i 6 månader (50%). Sista ansökningsdag är den 19 januari 2024. Startdatumet är den 25 januari 2024, eller enligt överenskommelse.

 

Projektbeskrivning
Vår forskningsgrupp strävar efter att designa och syntetisera innovativa material som kommer att forma framtidens separationsvetenskap. I detta specifika projekt ägnar vi oss åt att använda ett membranseparationssystem för rening av process- och avloppsvatten. Projektet representerar en skärningspunkt mellan olika discipliner och ger dig möjligheten att aktivt delta i designen av processer, filtrering och studier av föroreningar. Inom ramen för detta projekt kommer du att ha tillgång till toppmoderna filtreringsanläggningar (t.ex. mikrofiltrering, ultrafiltrering, nanofiltrering, omvänd osmos, membrandestillation, etc.). Ditt bidrag kommer att spela en avgörande roll för att främja vår förståelse och utveckling av membranseparationssystem för vattenbehandling. Framtagna data kommer vara avgörande för systemanalys av framtida teknikval.

 

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften är att genomföra filtreringsexperiment för avkontaminering av avloppsvatten. Arbetsuppgifterna kan inkludera förberedning av prover, filtrering, karakterisering, studier av föroreningar och systemdesign. Kandidatens fysiska arbetsplats kommer att vara vid Kemiska institutionen, Umeå universitet.

 

Kvalifikationer


Behörighet kräver en doktorsexamen eller en utländsk examen som anses motsvara en doktorsexamen med fokus på området för polymerkemi, kemiteknik eller motsvarande. Vidare skall sökande vara väl förtrogen med  mebranteknologier och uppvisa dokumenterad erfarenhet av experimentellt arbete inom området.

Vidare söker vi en person med önskan att bedriva forskning i ett tvärvetenskapligt projekt och i en miljö som främjar samarbete mellan personer med olika kompetenser, samt utmärkt muntlig och skriftlig kunskap i engelska, är ett krav. Du måste vara kreativ, ha en hög grad av självständighet och förmåga att analysera och lösa problem. Du bör också ha förmågan att arbeta både självständigt och i samarbete med grupper.

Meriter är:

Vi är särskilt intresserade av kandidater som har tidigare erfarenhet av membranfiltrering och vattenbehandling.

 

Ansökan
Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är den 19 januari 2024.

 

Ansökan, skriven på engelska eller svenska, bör inkludera:

- Ett personligt brev med en kort beskrivning av varför du söker tjänsten och hur dina kvalifikationer och forskningsintressen är relevanta för denna position (högst 2 sidor).
- Ett curriculum vitae med en publikationslista
- Kopior av examensbevis, diplom eller liknande, inklusive dokumentation av avslutade akademiska kurser, erhållna betyg och andra intyg av relevans för det beskrivna projektet.
- Kopior av examensarbeten på avancerad nivå eller andra publikationer.
- Kontaktinformation för minst två referenspersoner.

 

Ytterligare information
För ytterligare information, kontakta Naser Tavajohi (på mailto:[email protected]) och Mats Tysklind (mailto:[email protected]).

Läs mer om fördelarna med att vara anställd vid Umeå universitet här: https://www.umu.se/en/work-with-us/benefits/.

 

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Fakulteten för naturvetenskap och teknik med cirka 200 anställda och en stark och växande forskning. Institutionen har fyra huvudsakliga forskningsområden: Biokemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi. Vi är också en betydande samarbetspartner i KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum. Information om forskarutbildningen finns på Fakulteten för naturvetenskap och tekniks webbplats: http://www.umu.se/sv/fakulteter/naturvetenskap-och-teknik/utbildning/forskarniva/kemi/. För mer information om att arbeta vid Umeå universitet, besök https://www.umu.se/sv/jobba-hos-oss/.


Välkommen med din ansökan!



Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

1-3 Staff scientists till SciLifeLab Cryo-EM

Ansök    Jan 31    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 




Beskrivning
Umeå universitet söker staff scientist med erfarenhet av kryo-elektronmikroskopi (cryo-EM).

Du kommer att arbeta med service, användarstöd och metodutveckling vid Umeå Centre for Electron Micorscopy (UCEM) en nationell forsknings infrastruktur. Anställningen finansieras med bidrag från SciLifeLab och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Anställningen påbörjas snarast, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 28 februari 2024.





Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Som staff scientist kommer du att förse forskare med expertråd i planeringen och genomförandet av elektronmikroskopi (EM), elektrontomografi och bildanalyser, huvudsakligen inom medicinska och biologiska forskningsområden.

Du kommer att vara delaktig i undervisning på metodikkurser på forskarutbildningsnivå och användarträning i EM. Arbetsuppgifterna omfattar installation, drift och underhåll av instrument och datasystem, samt att bistå forskare i beredning av EM-prover, datasamling, och bildanalyser. Du kommer att fungera som en kontaktperson för pågående facilitetsprojekt och samarbeten mellan mikroskopifaciliteter i Sverige och internationellt. Arbetet planeras tillsammans med facilitetens övriga personal och utförs självständigt eller tillsammans med samarbetspartners eller facilitetens användare. Vårt arbetsspråk är engelska.





Kvalifikationer
Vi söker dig med doktorsexamen i strukturbiologi, molekylärbiologi eller motsvarande. Du har stor erfarenhet av EM (TEM, FIB-SEM och/eller cryo-EM), provpreparering, instrument hantering och analys.

God datorvana med fokus på bildanalys för cryo-EM 3D-rekonstruktion krävs.

Du är självständig och flexibel och kan ta dig an nya utmaningar, etablera nya metoder och medverka till flertal olika projekt parallellt. Det är viktigt att du har en god samarbetsförmåga och kan ta emot och vidareförmedla expertkompetenser, liksom att du har en god kommunikationsförmåga samt obehindrat kan uttrycka dig på engelska i tal och skrift. Du är initiativtagande, kreativ och har en serviceinriktad attityd och vill hjälpa facilitetsanvändare och forskargrupper med forskningsprojekt för att nå resultat.

Stor vikt kommer att läggas vid teknisk kompetens (erfarenhet av EM metoder och bildanalys) och en personlig motivation för att arbeta med forskningsinfrastruktur och servicefunktioner.

Erfarenhet av mikroskopi (olika metoder), strukturbiologi, och kemisk biologi är meriterande. Ett internationellt nätverk inom Cryo-EM och tidigare samarbeten med nationella forskningsinfrastrukturer värderas högt.



Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, referenser till forskningsprojekt med användning av EM, CV, examensbevis inklusive doktorsexamen, andra relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner. Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 28 februari 2024.



Villkor
Anställningen avser heltid och är tillsvidare. Provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde snarast, eller enligt överenskommelse.



Information
Närmare upplysningar lämnas av forskare Linda Sandblad, tfn: 090-7867107 eller e-post: mailto:[email protected].



Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Laboratorieingenjör

Ansök    Feb 16    Sveriges Lantbruksuniversitet    Kemist
Institutionen för skogens ekologi och skötsel Om jobbet: Vi söker en person som kan bli en del av en modern analytisk laboratoriemiljö med stark forskningsanknytning. Du kommer att vara en del av de två laboratorieplattformarna Biogeochemical Analysis Laboratory (BAL) och SLU Stable Isotope Laboratory (SSIL), som finns vid institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU-Umeå. Vid BAL analyseras i huvudsak egenskaper, ämnen och föreningar i mark-, luft- ... Visa mer
Institutionen för skogens ekologi och skötsel
Om jobbet:
Vi söker en person som kan bli en del av en modern analytisk laboratoriemiljö med stark forskningsanknytning. Du kommer att vara en del av de två laboratorieplattformarna Biogeochemical Analysis Laboratory (BAL) och SLU Stable Isotope Laboratory (SSIL), som finns vid institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU-Umeå. Vid BAL analyseras i huvudsak egenskaper, ämnen och föreningar i mark-, luft- och vattenprover. Vid SSIL analyseras stabila isotoper i en rad olika provmatriser. Inom ramen för anställningen kommer du ta del av allmänna laboratorieuppgifter vid institutionen såsom logistik, provhantering och kemiska analyser. Som laboratorieingenjör förväntas du delta i arbete med riskbedömningar, beställa och hantera kemikalier och kemiskt avfall, och aktivt verka för regelefterlevnad i laborativ miljö vid institutionen. Även bedömning och tekniskt godkännande av analyser kan ingå. Du kommer även förvärva nya färdigheter som behövs för att utveckla nya metoder och för att driva och underhålla instrumenten samt utveckla analyser.  

Din bakgrund:  
Vi söker dig som:


• Har examen från minst treårig universitets- eller högskoleutbildning med inriktningen kemi, mikrobiologi, bioteknik eller liknande.
• Har goda kunskaper i både svenska och engelska i tal och skrift.
• Har erfarenhet av laboratorieanalysarbete i arbetslivet

Det är meriterande om du även har:


• Uppdaterade kunskaper kring regelverk för kemikaliehantering och riskbedömningar.

Vi förutsätter att du är noggrann i ditt arbete då vi arbetar på en hög detaljnivå och skall hålla god kvalité på de resultat som rapporteras ut till våra kunder. Vi ser också att du är produktiv och motiverad, samt har ett starkt engagemang och entusiasm för ditt arbete. Du tar initiativ och ansvar för att arbetet går framåt, oavsett om du arbetar ensam eller tillsammans med andra. På laboratoriet krävs ett nära samarbete med dina kollegor för att klara av de olika arbetsuppgifterna. Vi lägger därför stor vikt vid att du trivs med att samarbeta och har goda erfarenheter av detta. Arbetet är varierande och kräver en hög grad av flexibilitet hos dig och att du kan anpassa dig och ditt arbetssätt utifrån ändrade förutsättningar och ny information. Vi ser gärna att du som söker har förmågan att vara drivande samt inte räds nya utmaningar. Vid tillsättning av anställningen kommer stor vikt läggas vid dina personliga egenskaper.

Om oss:
Institutionen består av ungefär 110 personer varav 11 är professorer. Vårt uppdrag är att verka för ökad förståelse av skogliga ekosystem samt hur skogsekosystem bäst kan förvaltas idag och i framtiden. För mer information om institutionen se: http://www.slu.se/institutioner/skogens-ekologi-skotsel/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Placering:
Umeå

Anställningsform:
Tillsvidareanställning. SLU kan komma att tillämpa provanställning.  

Omfattning:
100% 

Tillträde:
Enligt överenskommelse.

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2024-03-18.

Tillsammans med din ansökan skall du bifoga ett personligt brev, CV, examensbevis samt namn på två referenser.

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

 


Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen. Visa mindre

Postdoktor (två år) inom läkemedelskemi

Ansök    Dec 6    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 




Beskrivning
Kemiska institutionen söker en postdoktor som ska arbeta med utveckling av små molekylära forskningsprober med fokus på bukspottkörtelcanser.

Anställningen avser heltid under två år med tillträde enligt överenskommelse.





Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Vi erbjuder nu en postdoktortjänst i läkemedelskemi inom teamet som fokuserar på utveckling av små molekylära forskningsprober i allmänhet som kommer att tillämpas i ett projekt med fokus på bukspottkörtelcancer. De huvudsakliga forskningsaktiviteterna inkluderar design och syntes av kemiska prober för målidentifiering/verkningsmekanismstudier med bioaktiva föreningar identifierade t.ex. genom en fenotypisk screening av små molekyler. Forskningsaktiviteterna inkluderar också syntes av bioaktiva heterocykliska föreningar och konjugering av proberna till dessa bioaktiva heterocykler för proof of principle-studier i ett pankreascancerprojekt. Tjänsten kommer att placeras i en mycket tvärvetenskaplig forskningsmiljö som kombinerar arbete i Chemical Biology Consortium Sweden (http://www.cbcs.se) och en forskargrupp inom bukspottkörtelcancer med förmåga att effektivt utvärdera och utforska de utvecklade proberna konjugerade till specifika heterocykler i ett flertal modellsystem. Det övergripande syftet är både att utveckla kemiska prober för målidentifiering/verkningsmekanismstudier och att testa dessa i ett aktivt forskningsprojekt inom bukspottkörtelcancer.





Kvalifikationer
För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

 

Doktorsexamen ska vara inom organisk kemi eller ett annat relevant område

 

Ytterligare krav är: Goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

 

Meriterande är: Tidigare erfarenhet av syntes och konjugering av verktyg/prober till bioaktiva heterocykliska föreningar för målidentifiering/verkningsmekanismstudier.

 

Vi söker dig som driver dina studier framåt självständigt såväl som i samarbete med andra medlemmar i teamet, självständighet och god samarbetsförmåga är därför krav.





Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla

- Personligt brev där du beskriver varför du söker anställningen samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt två sidor),
- Meritförteckning - CV med publikationslista,
- Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas,
- Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
- Kopia av doktorsavhandling och maximalt fem relevanta artiklar,
- Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

 

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 29 december 2023.

 

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor Erik Chorell via e-post: mailto:[email protected]

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.





Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Första forskningsingenjör i kemisk biologi

Ansök    Dec 14    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 




Projektbeskrivning


Kemiska/ljusinducerbara metoder erbjuder möjligheter att kontrollera biologiska system med rumslig och tidsmässig upplösning som överträffar traditionella genetiska påverkningar.

Vårt laboratorium har varit banbrytande inom utvecklingen av kemo-optogenetiska system (Chem 2019 review, Nat Meth 2023). Vi har utvecklat det första bioortogonala och reversibla kemiskt inducerade dimeriserings (CID) systemet (SLF'-TMP system) för att kontrollera proteinfunktion med små molekyler i levande celler (Angew Chem 2014). Ett fotoaktiverbart CID (pCID) med hjälp av foto-kapslad dimeriserare (NovcTMP-Cl) (Angew Chem 2017) och ett fotoomkopplingsbart CID-system (psCID) med hjälp av fotoomkopplingsbar dimeriserare (CONC) möjliggör överlägsen rumslig och tidsmässig kontroll av proteinfunktion i levande celler (Angew Chem 2018). Vi har utvecklat den nya "Molecular Activity Painting (MAP)"-strategin genom att kombinera pCID med immobiliserade konstgjorda receptorer för att möjliggöra "målning" av signalämnen och deras aktivitet i mikrometerskala vid cellmembranet. Med hjälp av fotoaktiverbar dubbel-kemiskt inducerad dimeriserings (pdCID) systemet har vi utvecklat en Multi-directional Activity Control (MAC)-metod för rumsligt och tidsmässigt styra cellulär signalering och intracellulär lasttransport (Angew Chem 2018). Detta projekt kommer att fokusera på utveckling av kemogenetiska och kemo-optogenetiska system, som möjliggör kontroll av aktivitet med små molekyler eller ljus med hög rumslig och tidsmässig upplösning i levande celler och organismer. De tekniker som används i projektet inkluderar protein/peptidsyntes, organisk syntes och cellavbildning.

Arbetsuppgifter


Du kommer att arbeta med, men inte begränsat till:

- Designa och genomföra experiment inom kemisk biologiforskning med syntetiska småmolekylverktyg;
- bearbeta och analysera resultat och data;
- kommunicera resultat med handledaren och andra gruppmedlemmar;
- övervaka studenter;
- skriva forskningsartiklar.



Kvalifikationer


Du har en doktorsexamen inom kemisk biologi, syntetisk kemi eller motsvarande. Du bör ha flera års forskningserfarenhet på postdoktornivå inom kemisk biologi, biokemi, molekylärbiologi eller relaterat område. Vidare förväntas du kunna designa och genomföra projekt självständigt men också i nära samarbete med andra medlemmar i teamet; självständighet och god samarbetsförmåga är därför krav. God behärskning av skriftlig och talad engelska är också ett krav.

Erfarenheter inom organisk syntes, protein/peptidsyntes, proteinuttryck och rening samt/eller cellavbildning är starka meriter, liksom en god forskningspublikationshistorik inom dessa områden.



Ansökan
Ansökan bör inkludera:

Personligt brev med forskningsintressen, kvalifikationer och motivering för ansökan (max 2 sidor),

CV inklusive lista över publikationer,

Certifierade kopior av doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,

Namn och kontaktuppgifter för minst två referenspersoner,

Andra relevanta dokument.



Ansökan ska skrivas på engelska eller svenska och skickas in via vårt e-rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är 19 januari 2024.

För ytterligare information, kontakta professor Yaowen Wu, e-post: mailto:[email protected] Webbplats: https://www.umu.se/en/staff/yaowen-wu/

Vi ser fram emot att ta emot din ansökan.





Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Postdoktor (två år) inom miljökemi

Ansök    Dec 13    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 




Beskrivning
Kemiska institutionen söker en postdoktor som ska arbeta med projektet ”Exponeras fladdermöss för kemikalier främst via den akvatiska miljön?” Projektet kommer fokusera på miljöföroreningar i den akvatiska miljön och hur dessa biokoncentrerar i insekter.

I projektet kommer det också ingå en större screening av vilka halter av kemikalier olika fladdermöss populationer exponeras för i dagsläget. Anställningen avser heltid under två år med tillträde 1 april 2024, eller enligt överenskommelse.

 

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Vi söker nu en excellent postdoktor för ett högprofilprojekt som syftar till att studera förekomst av miljöföroreningar i fladdermöss. Vi har visat i några tidigare studier att akvatiska insekter som exponerat för föroreningar kan ha höga halter av kemikalier i sig. Eftersom vissa fladdermöss livnär sig nästan uteslutande på insekter som just lämnat sitt akvatiska nymfstadie kan detta alltså vara en betydande exponeringsväg. Detta blir dessutom mer och mer relevant med tanke på att vi använder mer och mer kemikalier och att fladdermöss tvingas allt närmare mänskliga bosättningar pga krympande habitat, dvs problemet kommer bara att öka den närmaste tiden.

Detta projekt är en del i ett pågående internationellt samarbete med Cary Institute, USA, och vi vill fastställa hur mycket kemikalier som biokoncentreras i insekter. Vi vill även titta på hur höga koncentrationer det finns i insekterna i det livsstadie då de är bytesdjur åt fladdermöss, dvs efter att de kläckts ut. Vi kommer också komplettera detta med en världsomfattande studie av förekomsten av kemikalier i fladdermöss.

Kvalifikationer
För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Doktorsexamen ska vara inom miljökemi/analytiskkemi eller motsvarande och ha tidigare erfarenhet av analyser baserade på LC-MS/MS.

Ytterligare krav är: Vi söker dig som driver dina studier framåt självständigt såväl som i samarbete med andra medlemmar i teamet, självständighet och god samarbetsförmåga är därför krav. Bra kommunikativ förmåga på engelska, både muntligt och skriftligt är också ett krav.

Meriterande är: Tidigare erfarenhet av provupparbetning av biota prover är meriterande.





Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

- Personligt brev där du beskriver varför du söker anställningen samt hur dina kvalifikationer och     forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt två sidor),

- Meritförteckning - CV med publikationslista,

- Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen               förväntas erhållas,

- Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,

- Kopia av doktorsavhandling och maximalt fem relevanta artiklar,

- Övriga handlingar som du vill åberopa.

- Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

 

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 3 januari 2024, studieort är Umeå.

 

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor, Jerker Berglund Fick, mailto:[email protected]

 

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Forskningsingenjör i energiteknik - termisk processkemi

Ansök    Sep 5    Umeå Universitet    Kemist
Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för närvarande cirka 100 anställda och bedriver forskning inom områdena energiteknik, elektronik och systemteknik. En stor del av energiforskningen bedrivs inom forskningsmiljön Thermochemical Energy Conversion Laboratory (TEC-Lab) som är värd för det här aktuella projektet. Den starka och expanderande forskningen är främst inriktad på termokemiska energiomvandlingsprocesser. Det övergripande målet är... Visa mer
Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för närvarande cirka 100 anställda och bedriver forskning inom områdena energiteknik, elektronik och systemteknik.

En stor del av energiforskningen bedrivs inom forskningsmiljön Thermochemical Energy Conversion Laboratory (TEC-Lab) som är värd för det här aktuella projektet. Den starka och expanderande forskningen är främst inriktad på termokemiska energiomvandlingsprocesser. Det övergripande målet är att bidra med ny kunskap som är användbar för samhället och industrin för att öka användningen av nya bränslen och material, utveckla och förbättra industriprocesser, undvika dyra driftproblem, återanvända ändliga resurser och minimera skadliga biprodukter och utsläpp.

Vi söker nu en forskningsingenjör i energiteknik med inriktning mot termokemisk energiomvandling.

Anställningen, som är på 100% under 10 månader, är tänkt som ett stöd för forskargruppen vid genomförandet av experimentell forskning, främst fokuserad på studier för förbränning och förgasning av biobränslen för matlagning och produktion av el-, värme och biokol. Sista ansökningsdag är 25 september 2023. Anställningen tillsätts den 1 oktober 2023 eller enligt överenskommelse.

 Projektbeskrivning
Projektet är kopplat till vår forskning kring användningen av biomassa för energiändamål i låg- och medelinkomstländer. Forskningen studerar tekniska- och miljömässiga aspekter vid förbränning och förgasing av biobränslen i spisar för matlagning och i förgasningsprocesser för produktion av el, värme och biokol. Frågor kring inverkan av bränsleegenskaper och processförhållanden på effektivitet, miljöprestanda och biokolsegenskaper, är centrala delar i forskningen. Experimentella studier genomförs i såväl små labreaktorer för enskilda bränslepartiklar, olika typer av matlagningsspisar samt pilotreaktor för fixed-bedförgasning. Projektet innebär sammarbete med såväl forskare inom forskargruppen, andra forskare i tvärvetenskapliga samarbeten och företag.

Arbetsuppgifter
Du kommer genomföra experimentella studier för testning och forskning i olika typer av försöksuppställningar, t ex små spisar för matlagning, ugnar för enskilda bränslepartiklar, och pilotanläggningar för förbränning och förgasning av biomassa. Arbetet innefattar tester och utvärderingar av processerna och de experimentella metoderna, samt medverka vid analys och vetenskaplig rapportering. Det ingår även att delta vid allmänt laborativt arbete, såsom service och underhåll av utrustning. Det kan också bli aktuellt för dig att delta i undervisningen vad gäller praktisk handledning vid experimentella laborationer.

 Kompetenskrav
Du har en civilingenjörsexamen eller master/magisterexamen inom energiteknik eller kemiteknik, eller motsvarande.

Du ska även kunna uppvisa en dokumenterad erfarenhet av att genomföra och rapportera experimentellt och tillämpat forskningsrelaterat arbete inom omådet termokemisk energiomvandling av biomassa.

Du ska ha dokumenterad kunskap om biobränslen, förbrännings-/förgasningsteknik för biomassa, och mätteknik kopplat till provtagning och analys av askor, biokol, emissioner från dessa processer, samt förmåga att arbeta självständigt och lösningsorienterat med stor noggrannhet och hög säkerhet.

 Övriga önskvärda kvalifikationer
Vi söker dig som har ett starkt personligt intresse för forskning och utveckling inom området, med fokus på energi- och återvinningsprocesser, och även kring frågor kopplat till hållbar utveckling både nationellt och globalt. Goda kunskaper om, och praktisk erfarenhet av provtagning och karakterisering av biobränslen är meriterande. God kommunikativ förmåga och god samarbetsförmåga är också önskvärda egenskaper, då projektet sker i nära samarbete med andra forskare och forskargrupper.

 Anställningsvillkor
Anställningen är på heltid (100%) i 10 månader och tillsätts den 1 oktober 2023 eller enligt överenskommelse.

 Ansökan
Du söker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 2023-09-25.

Ansökan ska bestå av följande handlingar:

- Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden och motivering till varför du söker
anställningen samt dina kontaktuppgifter.
- Curriculum vitae (CV)
- Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg
- Lista med universitetskurser

 Information
För ytterligare upplysningar om tjänsten kontakta; Christoffer Boman, tel. 072-201 00 54,
e-post: mailto:[email protected], eller Anna Strandberg, tel. 072-513 91 10, e-post: mailto:[email protected].

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Postdoktor inom ämnet metylkvicksilver i kustnära hav med syrebrist

Ansök    Maj 17    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 




Kemiska institutionen söker en postdoktor inom biogeokemi för ett forskningsprojekt om bildning av metylkvicksilver i kustnära hav med syrebrist.

Anställningen är på heltid i två år med tillträde enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Du kommer att ingå i ett team som studerar processer för bildning av metylkvicksilver i kustnära hav med syrebrist med fokus på hur kemisk speciation av kvicksilver, molekylär sammansättning av organiskt material och sammansättning på mikroorganismsamhällen styr denna process.

Kvicksilver anrikas i akvatisk biota som neurotoxiskt metylkvicksilver och utgör ett påtagligt problem för global folkhälsa. Syrebrist ökar i kustnära hav och oceanerna vilket kan öka bildningen av metylkvicksilver via anaeroba mikroorganismer och därmed leda till ökad ackumulering av metylkvicksilver i marina näringsvävar. Vår förståelse av mekanismerna för metylkvicksilverbildning under sådana scenarier är dock otillräcklig, vilket hindrar kvantitativa prediktioner och riskhantering.

Tillsammans med forskargruppen kommer du att planera och genomföra fältprovtagningar i bräckta (Östersjön) och marina (norska fjordar) kustmiljöer. Du kommer vidare att genomföra inkuberingsexperiment med anrikade isotoptracers, bestämma koncentrationer av kvicksilver och metylkvicksilver, bestämma kemiska speciation av kvicksilver och karakterisera sammansättningen på organiskt material. Andra medlemmar i projektgruppen kommer att delat i provtagningarna och samla in parallella prover för metagenomik och metatranskriptomikanalyser. I samarbete med projektgruppen kommer du att ansvara för att skriva vetenskapliga publikationer och presentera resultat på seminarier/konferenser.

Postdoktorsprojektet finansieras av anslag från forskningsrådet Formas (http://www.formas.se). Projekten kommer att ledas av prof. Erik Björn (https://www.umu.se/forskning/grupper/erik-bjorn-lab/) och genomföras i ett internationellt team med forskare inom biogeokemi och miljömikrobiologi i Sverige, Norge och Spanien.

Kvalifikationer
För behörighet krävs doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i biogeokemi, analytisk kemi, miljömikrobiologi, oceanografi, miljövetenskap eller motsvarande ämnesområde. Din doktorsexamen bör vara inriktad mot kvicksilverbiogeokemi. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Du har erfarenhet av och tycker om experimentell forskning. Du är en kvalitetsmedveten person som tar initiativ och tycker om att använda din samarbetsförmåga i arbete tillsammans med andra. För att trivas i rollen är det viktigt att du är flexibel och har en analytisk förmåga att lösa problem som gör att du arbetar bra med komplexa frågor. Vidare krävs mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.

Erfarenhet av fältprovtagningar, arbete med naturliga vattenprover, experiment med anrikade isotop-”tracers”, och miljöanalyser med MS tekniker och GC-ICPMS tekniker är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla
-       Personligt brev om max två A4 sidor som beskriver dina kvalifikationer, forskningsintressen, varför du söker tjänsten och hur dina forskningserfarenheter passar med den utlysta anställningen,
-       CV med publikationslista,
-       Styrkt kopia av doktorsexamensbevis,
-       Styrkta kopior av andra relevanta examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
-       Om möjligt, elektronisk länk till doktorsavhandling och max 5 relevanta publikationer (bifoga ej avhandling eller publikationer som pdf-filer),
-       Kontaktuppgifter till två referenspersoner,
-       Övriga handlingar som du vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Sista ansökningsdag är 8:e juni 2023.

Närmare upplysningar lämnas av Erik Björn, mailto:[email protected].

Kemiska institutionen
Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda, varav ca 40 postdoktorer och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden – biologisk kemi, miljö- och biogeokemi samt teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum. Du kommer att arbeta i en forskningsmiljö som erbjuder ett starkt fokus och djup inom biogeokemi och mikrobiologi, men även en stor bredd i kompetenser och forskningsutrustning inom KBC-miljön. Postdoktornätverken vid Umeå universitet (https://umeapostdocsociety.se/) och internationellt inom kvicksilverforskning (https://mersorcium.github.io/) är mycket aktiva och bidrar ytterligare till en stimulerande forskningsmiljö och nätverk. Visa mindre

Postdoktor i syntetisk kolhydratkemi

Ansök    Jun 20    Umeå Universitet    Kemist
Kemiska institutionen söker en postdoktor som ska arbeta med syntetisk kolhydratkemi i ett multidisciplinärt projekt som syftar till att utveckla antivirala glykokonjugat. Anställningen är på heltid i två år med tillträde januari 2024, eller enligt överenskommelse. Kemiska institutionen Kemiska institutionen är en av Umeå universitets största institutioner och är med sina drygt 200 medarbetare och utmärkta infrastrukturer en levande och stimulerande fo... Visa mer
Kemiska institutionen söker en postdoktor som ska arbeta med syntetisk kolhydratkemi i ett multidisciplinärt projekt som syftar till att utveckla antivirala glykokonjugat.

Anställningen är på heltid i två år med tillträde januari 2024, eller enligt överenskommelse.

Kemiska institutionen
Kemiska institutionen är en av Umeå universitets största institutioner och är med sina drygt 200 medarbetare och utmärkta infrastrukturer en levande och stimulerande forskningsmiljö. Runt 40 forskningsledare och deras grupper bedriver forskning inom tre huvudområden: Biologisk kemi, Miljö- och biogeokemi och Teknisk kemi som alla är relevanta för omställningen till ett samhälle präglat av hållbarhet och god hälsa. Vår arbetsplats består av en mängd olika människor från olika nationaliteter, bakgrund och områden. Som postdoktor hos oss får du förmånen av stöd inom karriärutveckling, nätverkande, administrativa och tekniska stödfunktioner samt goda anställningsvillkor. Mer information om avdelningen finns på: https://www.umu.se/en/department-of-chemistry/

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Covid-19-pandemin har tydligt markerat vår oförmåga att motverka virus som orsakar infektioner hos människor. I projektet fokuserar vi på virus som orsakar infektioner i luftvägarna genom att använda kolhydraten sialinsyra som receptor på ytan av värdceller. Baserat på nuvarande kunskap inklusive strukturen av de sialinsyrabindande virusproteinerna kommer du att designa, syntetisera, rena och karakterisera sialinsyror och större konjugat. Vårt multidisciplinära nätverk av kemister, strukturbiologer och virologer kommer att utvärdera, föreningarnas förmåga att förhindra virusbindning till och efterföljande infektion av värdceller för att öka vår förståelse för detta första kritiska steg i virusets livscykel. Dina arbetsuppgifter kan även innefatta handledning av examensarbeten på kandidat- och masternivå.

Du kommer att arbeta i toppmoderna laboratorier med tillgång till all nödvändig infrastruktur varav många är organiserade i plattformar inom Kemiskt-biologiskt centrum: https://www.umu.se/en/chemical-biological-centre/. Forskargruppen är en del av Umeå Centre for Microbial Research (UCMR): https://www.umu.se/en/ucmr/. Som forskningsledaree vid UCMR gjorde Emmanuelle Charpentier sin upptäckt av genredigeringsverktyget CRISPR-Cas9 och 2020 tilldelades hon och Jennifer Doudna Nobelpriset i kemi baserat på detta banbrytande fynd.

Projektet leds av professor Mikael Elofsson i samarbete med professor Niklas Arnberg och finansieras av Vetenskapsrådet, Kempestiftelserna och Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Elofssons forskargrupp: https://www.umu.se/en/research/groups/mikael-elofsson-lab/ 
Arnbergs forskargrupp: https://www.umu.se/forskning/grupper/niklas-arnberg/

Du kommer också att ha möjlighet att engagera dig i och ta del av aktiviteter som anordnas av Umeå Postdoc Society: https://umeapostdocsociety.se. Umeå universitet ligger nära centrum och staden, regionen och norra Sverige har mycket att erbjuda: https://www.gatewayumea.se.

I detta fantastiska sammanhang kommer du att ha en utmärkt möjlighet att bygga vidare på dina nuvarande styrkor och vidareutveckla färdigheter och kompetenser som är relevanta för din framtida karriär.

Kvalifikationer
För att bli anställd enligt postdoktoravtalet krävs att postdoktorn har avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms likvärdig med doktorsexamen. Dessa behörighetskrav ska vara uppfyllda senast vid tillsättningsbeslutet. För att anställas enligt postdoktoravtalet bör företräde ges till kandidater som avlagt doktorsexamen, enligt vad som föreskrivs i punkten ovan, senast tre år tidigare. Om det finns särskilda skäl kan även kandidater som avlagt sin doktorsexamen dessförinnan vara behöriga. Särskilda skäl är bland annat sjukfrånvaro, föräldraledighet, förtroendeförordnande i fackliga organisationer, värnplikt eller liknande förhållanden samt klinisk praktik eller andra för ämnesområdet relevanta förordnande/uppdragsformer. Postdoktorer som ska undervisa eller handleda ska ha genomgått relevanta kurser i undervisning och lärande inom högre utbildning.

En framgångsrik sökande måste ha dokumenterad erfarenhet av syntetisk kolhydratkemi. Detta inkluderar fördjupad kunskap om skyddsgruppskemi och glykosyleringsprotokoll samt rening med kromatografiska metoder och strukturell karakterisering med NMR-spektroskopi och masspektrometri. Dessutom ska du ha god förmåga att samarbeta och ta initiativ samt goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska.

 Det är önskvärt att du har erfarenhet av sialinsyrakemi och framställning av olika typer av glykokonjugat. Vidare är erfarenhet från infektionsforskning och arbete i en stor multidisciplinär miljö är meriterande.

 

Ansökan
- Personligt brev som beskriver din bakgrund och varför du är intresserad av denna tjänst (max 1 sida).

- Curriculum vitae (CV) med publikationslista.

- Bestyrkt kopia av doktorsexamensbevis.

- Bestyrkta kopior av andra relevanta examensbevis, lista över genomförda akademiska kurser och betyg.

- Kopia av doktorsavhandling och upp till fem relevanta artiklar.

- Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

- Övriga handlingar som sökanden vill ta i anspråk.

Ansökan ska skrivas på engelska eller svenska. Din kompletta ansökan, märkt med Dnr AN 2.2.1-1132-23, skickas in via vårt rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är 15 augusti 2023.

 

Ytterligare information tillhandahålls av professor Mikael Elofsson: mailto:[email protected] Visa mindre

Postdoktor inom ämnet metylkvicksilver i kustnära hav med syrebrist

Ansök    Jan 31    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 




Kemiska institutionen söker en postdoktor inom biogeokemi för ett forskningsprojekt om bildning av metylkvicksilver i kustnära hav med syrebrist.

Anställningen är på heltid i två år med tillträde enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Du kommer att ingå i ett team som studerar processer för bildning av metylkvicksilver i kustnära hav med syrebrist med fokus på hur kemisk speciation av kvicksilver, molekylär sammansättning av organiskt material och sammansättning på mikroorganismsamhällen styr denna process.

Kvicksilver anrikas i akvatisk biota som neurotoxiskt metylkvicksilver och utgör ett påtagligt problem för global folkhälsa. Syrebrist ökar i kustnära hav och oceanerna vilket kan öka bildningen av metylkvicksilver via anaeroba mikroorganismer och därmed leda till ökad ackumulering av metylkvicksilver i marina näringsvävar. Vår förståelse av mekanismerna för metylkvicksilverbildning under sådana scenarier är dock otillräcklig, vilket hindrar kvantitativa prediktioner och riskhantering.

Tillsammans med forskargruppen kommer du att planera och genomföra fältprovtagningar i bräckta (Östersjön) och marina (norska fjordar) kustmiljöer. Du kommer vidare att genomföra inkuberingsexperiment med anrikade isotoptracers, bestämma koncentrationer av kvicksilver och metylkvicksilver, bestämma kemiska speciation av kvicksilver och karakterisera sammansättningen på organiskt material. Andra medlemmar i projektgruppen kommer att delat i provtagningarna och samla in parallella prover för metagenomik och metatranskriptomikanalyser. I samarbete med projektgruppen kommer du att ansvara för att skriva vetenskapliga publikationer och presentera resultat på seminarier/konferenser.

Postdoktorsprojektet finansieras av anslag från forskningsrådet Formas (http://www.formas.se). Projekten kommer att ledas av prof. Erik Björn (https://www.umu.se/forskning/grupper/erik-bjorn-lab/) och genomföras i ett internationellt team med forskare inom biogeokemi och miljömikrobiologi i Sverige, Norge och Spanien.

Kvalifikationer
För behörighet krävs doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i biogeokemi, analytisk kemi, miljömikrobiologi, oceanografi, miljövetenskap eller motsvarande ämnesområde. Din doktorsexamen bör vara inriktad mot kvicksilverbiogeokemi. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Du har erfarenhet av och tycker om experimentell forskning. Du är en kvalitetsmedveten person som tar initiativ och tycker om att använda din samarbetsförmåga i arbete tillsammans med andra. För att trivas i rollen är det viktigt att du är flexibel och har en analytisk förmåga att lösa problem som gör att du arbetar bra med komplexa frågor. Vidare krävs mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.

Erfarenhet av fältprovtagningar, arbete med naturliga vattenprover, experiment med anrikade isotop-”tracers”, och miljöanalyser med MS tekniker och GC-ICPMS tekniker är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla
-       Personligt brev om max två A4 sidor som beskriver dina kvalifikationer, forskningsintressen, varför du söker tjänsten och hur dina forskningserfarenheter passar med den utlysta anställningen,
-       CV med publikationslista,
-       Styrkt kopia av doktorsexamensbevis,
-       Styrkta kopior av andra relevanta examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
-       Om möjligt, elektronisk länk till doktorsavhandling och max 5 relevanta publikationer (bifoga ej avhandling eller publikationer som pdf-filer),
-       Kontaktuppgifter till två referenspersoner,
-       Övriga handlingar som du vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Sista ansökningsdag är 27:e februari 2023.

Närmare upplysningar lämnas av Erik Björn, mailto:[email protected].

Kemiska institutionen
Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda, varav ca 40 postdoktorer och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden – biologisk kemi, miljö- och biogeokemi samt teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum. Du kommer att arbeta i en forskningsmiljö som erbjuder ett starkt fokus och djup inom biogeokemi och mikrobiologi, men även en stor bredd i kompetenser och forskningsutrustning inom KBC-miljön. Postdoktornätverken vid Umeå universitet (https://umeapostdocsociety.se/) och internationellt inom kvicksilverforskning (https://mersorcium.github.io/) är mycket aktiva och bidrar ytterligare till en stimulerande forskningsmiljö och nätverk. Visa mindre

Postdoc in biobased composites as electrode material

Ansök    Dec 20    Sveriges Lantbruksuniversitet    Kemist
The Department of Forest Biomaterials and Technology (SBT) forms part of the Faculty of Forest Sciences and has about 50 employees in Umeå and Uppsala. The department carries research and under- and postgraduate education on a high international level and collaborates with society and industry to develop a bio-based economy where forest biomaterials are a vital resource. The Biomass Technology Center in Umeå is a pilot research facility dedicated to creati... Visa mer
The Department of Forest Biomaterials and Technology (SBT) forms part of the Faculty of Forest Sciences and has about 50 employees in Umeå and Uppsala. The department carries research and under- and postgraduate education on a high international level and collaborates with society and industry to develop a bio-based economy where forest biomaterials are a vital resource. The Biomass Technology Center in Umeå is a pilot research facility dedicated to creating processes that simplify for the industry to use biobased by-products as raw materials and thereby opt-out of fossil alternatives. By developing knowledge at the interface between inherent raw material properties and downstream processes, we can tailor industrial feedstock assortments and design pre-treatment methods that generate functional components for new products.

Background:
The rapidly increasing global demand for clean and sustainable electricity requires a large-scale build-up of energy storage capacity in supercapacitors and batteries. It is not enough to replace fossil carbon-based energy carriers with electricity from renewable energy sources with low carbon emissions - we also need system solutions that consider the sustainability of the technologies used for energy storage. In today's batteries and supercapacitors, the electrodes consist mainly of graphite from fossil carbon, which needs to be replaced with environmentally sustainable materials.

Activated biomass-derived carbons have proved promising as electrode materials, but research on the subject is still at an early stage. Systematic studies are required to develop knowledge on the connection between the biomass precursors, activation and modification methods, and the biobased electrodes' electrochemical properties. Of specific interest is to explore how the integration of, e.g., silicon nanoparticles, APTES, TEOS, and heteroatoms in the carbon matrix affect the electrochemical performance of the electrodes.

The present research project is part of a larger collaboration project and concerns the development of new approaches for efficient anode materials fabrication for supercapacitors and batteries.

Tasks:
The selected candidate will conduct experimental research on the synthesis and chemical surface modification of bio-composite anode materials for supercapacitors and batteries. The candidate will be responsible for material characterization using standard microscopy (SEM, TEM) and surface analytical techniques (e.g., BET, XPS, and Raman). Furthermore, the candidate will assemble half and full-cell lab-scale Li-ion batteries and perform electroanalytical and electrochemical cell characterization.

The project is carried out within the research environments Bio4Energy (www.bio4energy.se) and Treesearch (www.treesearch.se) and thus provides unique access to research infrastructure and interdisciplinary collaborations. The research group has thorough expertise in biomass materials and thermal treatment and access to a unique infrastructure and technical support at the Biomass Technology Center (www.slu.se/en/sbt/btc). Electrochemistry is a new field of research for the department, and the applicant thus has significant influence over the project focus. The applicant is expected to take the primary responsibility for the practical implementation of the project, data collection, modeling of results, and scientific publication.

Qualifications:
We are looking for a highly motivated candidate interested in a continued academic career in biobased electrochemical technologies. Applicants must have extensive experience in electrochemistry, starting with a doctoral degree in Electrochemistry, Electrochemical Engineering, or Materials Science related to Electrochemistry. Documented expertise in making biobased, inorganic, composite, and polymer electrodes and conducting electroanalytical and electrochemical cell characterization is highly desirable. Experience in synchrotron-based electrode characterization techniques is meriting.

The applicant must have a proven ability to initiate independently, conduct and complete research projects, and publish the results in international scientific journals. Applicants must have excellent English written and oral communication skills, which should also be demonstrated in peer-reviewed publications and professional presentations. The applicant must have a proven ability to initiate independently, conduct and complete research projects, and create and publish the results in international scientific journals. As postdoctoral appointments are career-developing positions for junior researchers, we are primarily looking for candidates with a doctoral degree that is three years old at most.

Place of work:
Umeå, Sweden.

Type of employment:
Fixed-term employment of 24 months.

Percentage of employment:
100%

Starting date:
No later than April 2022. Preference will be given to applicants with the opportunity to start their employment within a short time.

Application:
We welcome your application no later than 2022-01-15. To apply use the link at the end of the document.

Applications must be written in English and contain
i) a summary of research experience indicating the fulfillment of qualifications required for the position,
ii) Curriculum Vitae including a complete publication list clearly indicating peer-reviewed and non-peer-reviewed publications,
iii) contact information for three reference persons.

Academic union representatives:
https://internt.slu.se/en/my-employment/employee-associations/kontaktpersoner-vid-rekrytering/



The Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) is a world-class international university with research, education and environmental assessment within the sciences for sustainable life. Its principal sites are in Alnarp, Umeå and Uppsala, but activities are also conducted at research stations, experimental parks and educational establishments throughout Sweden. We bring together people who have different perspectives, but they all have one and the same goal: to create the best conditions for a sustainable, thriving and better world.

SLU has just over 3,000 employees, 5,000 students and a turnover of SEK 3 billion. The university has invested heavily in a modern, attractive environment on its campuses.

www.slu.se Visa mindre

Laboratorieingenjör

Ansök    Sep 23    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 36 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, sam... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 36 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer https://www.umu.se/jobba-hos-oss/




Umeå marina forskningscentrum (UMF) är en centrumbildning vid Umeå universitet, med uppgift att stödja marin forskning, utföra miljöanalys samt sprida information om forskning och miljötillståndet i havet med fokus på Bottniska viken.

I vårt uppdrag ingår att vara värd för Havsmiljöinstitutet, enheten vid Umeå universitet. UMF ligger i Norrbyn, 40 km söder om Umeå, och har 20 anställda.

Vi söker nu en laboratorieingenjör inom vår miljöanalysverksamhet.

Arbetsuppgifter
Du kommer ingå i den arbetsgrupp som arbetar med UMF:s miljöanalysverksamhet. Detta omfattar fältprovtagning på fartyg, analyser på laboratorium, kvalitetssäkring samt dataadministration. Fältprovtagningen utförs till havs ombord på olika forskningsfartyg under 2-5 dagar långa expeditioner i Bottniska viken. Fältarbetet genomförs året om och är stundtals fysiskt krävande. Vintertid utförs provtagning på is med svävare eller snöskoter. Du kommer att i huvudsak utföra kemiska, men även hydrografiska och biologiska provtagningar och analyser. I anställningen ingår även underhåll och drift av instrumentering. Fältprovtagning och analyser sker inom ramarna för ackrediterad verksamhet.

Kompetenskrav
Du har lägst filosofie kandidatexamen i kemi. Erfarenhet av fältarbete och kemiskt analysarbete på laboratorium krävs, liksom B-körkort, samt goda kunskaper i svenska.

Önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av arbete med automatisk närsaltanalys, provtagning till havs, samt erfarenhet av underhåll av laboratorieutrustning är meriterande. Även erfarenhet av arbete med databaser och MATLAB är meriterande likväl som kvalitetssäkring och ackrediteringssystem värderas. Det är även meriterande med erfarenhet av arbete med vetenskaplig publicering. Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper som samarbetsförmåga och flexibilitet.

Upplysningar om anställningen lämnas av Siv Huseby, 090-786 7967, [email protected].

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Totalförsvarets Skyddscentrum söker operativ kemiexpert

Ansök    Okt 22    Försvarsmakten    Kemist
Befattningen erbjuder En omväxlande vardag där du får chansen att nyttiggöra dina kemiska kunskaper inom området skydd mot kemiska vapen och industrikemikalier med fokus på utveckling av metoder och utrustning. Du arbetar på en operativ nivå med att förbättra Försvarsmaktens förmåga till skydd och indikering i händelse av antagonistiskt användande av kemiska stridsmedel eller olyckor med industrikemikalier. Du kommer arbeta med utvecklingsavdelningens upp... Visa mer
Befattningen erbjuder
En omväxlande vardag där du får chansen att nyttiggöra dina kemiska kunskaper inom området skydd mot kemiska vapen och industrikemikalier med fokus på utveckling av metoder och utrustning. Du arbetar på en operativ nivå med att förbättra Försvarsmaktens förmåga till skydd och indikering i händelse av antagonistiskt användande av kemiska stridsmedel eller olyckor med industrikemikalier.

Du kommer arbeta med utvecklingsavdelningens uppdrag och projekt i ett arbetslag med positiva, lösningsfokuserade och högpresterande medarbetare. Befattningen erbjuder stor variation av arbetsuppgifter och förutom dina huvudsakliga uppdrag ingår även kompetensutveckling och fysisk träning.

Om enheten
Totalförsvarets Skyddscentrum (SkyddC) är Försvarsmaktens (FM) kunskapscentrum för skydd mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära (CBRN-) ämnen. Utvecklingsavdelningens uppdrag är att ansvara för utveckling av metoder, materiel och reglementen inom CBRN och stärka hela FM i förmågan att upptäcka och skydda sig mot CBRN-hot.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du kommer arbeta med att vidmakthålla, utveckla och kvalitetssäkra metoder och utrustning för indikering, provtagning, analys och sanering av kemiska ämnen. Du har en stödjande roll gentemot Försvarsmaktens strategiska CBRN-experter, samt övrig försöksverksamhet, med kemisk kompetens. Tjänsten innebära även ett nära samarbete med militära CBRN-specialister för att på en operativ nivå nyttiggöra och kvalitetssäkra utbildning och metoder inom CBRN-skydd. Arbete i projektform är vanligt förekommande vid utvecklingsavdelningen, men kan även ske externt mot andra myndigheter så som t.ex. Försvarets Materielverk (FMV) och Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI).

Befattningen innebär en krigsplacering vid 1. CBRN-kompaniet som löser uppgifter nationellt och internationellt som stöd till hela FM och civila myndigheter. Du kommer att delta i övningar och insatser som förbandet genomför men i ditt dagliga arbete tjänstgör du vid utvecklingsavdelningen.

Kvalifikationer


• Svenskt medborgarskap
• Master/magisterexamen i kemi med djup inom fysikalisk eller analytisk kemi
• Yrkeserfarenhet inom relevant område
• God förmåga att uttrycka sig på svenska och engelska i tal och skrift

Meriterande


• Erfarenhet av utvecklingsarbete
• Erfarenhet av projektledning
• Kunskap/erfarenhet om FM utvecklings- och anskaffningsprocess
• Erfarenhet av försöksmetodik
• B-körkort

Personliga egenskaper
Vi söker dig som:


• Självständigt kan driva projekt
• Är analytisk med god förmåga till ett strukturerat arbetssätt
• Är lyhörd och kommunikativ med god samarbetsförmåga

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt
Anställningsform: tillsvidare
Sysselsättningsgrad: heltid
Arbetsort: Umeå
Tillträdesdatum: enligt överenskommelse

För upplysningar om befattningen kontakta:
Tjf C UtvA: Hanna Lundgren [email protected]
Telefon: 070-254 93 87

Fackliga företrädare:
SACO: Erik Johansson [email protected]
Telefon: 090-175500 vxl

Sista ansökningsdag: 2021-11-14


Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, i Umeå är Försvarsmaktens kunskapscentrum för skydd mot strålning, smitta och gift så kallade CBRN-händelser. Enheten utvecklar inte bara Försvarsmaktens förband inom området utan säkerställer också förmågan vid Försvarsmaktens övriga delar. SkyddC arbetar därför med både utbildning och utvecklingsfrågor samt ansvarar för att vidmakthålla nationell och internationell beredskap på området. Centrumets funktion är försvarsgemensam vilket innebär ett löpande samarbete med ett antal myndigheter inom vårt sakområde. Vid SkyddC arbetar drygt 140 civilt och militärt anställda. Budgeten för enheten omsluter cirka 140 miljoner kronor per år.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes. Visa mindre

Laboratorieingenjör till Totalförsvarets Skyddscentrums C-labb

Ansök    Dec 10    Försvarsmakten    Kemist
Totalförsvarets Skyddscentrum, SkyddC i Umeå är Försvarsmaktens kunskapscentrum för skydd mot så kallade CBRN-händelser – kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot. Enheten utvecklar inte bara Försvarsmaktens förband inom området utan säkerställer också förmågan vid Försvarsmaktens övriga delar. SkyddC arbetar därför med både utbildning och utvecklingsfrågor samt ansvarar för att vidmakthålla beredskap på området. Centrumets funktion är försvarsge... Visa mer
Totalförsvarets Skyddscentrum, SkyddC i Umeå är Försvarsmaktens kunskapscentrum för skydd mot så kallade CBRN-händelser – kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot. Enheten utvecklar inte bara Försvarsmaktens förband inom området utan säkerställer också förmågan vid Försvarsmaktens övriga delar. SkyddC arbetar därför med både utbildning och utvecklingsfrågor samt ansvarar för att vidmakthålla beredskap på området. Centrumets funktion är försvarsgemensam vilket innebär ett löpande samarbete med ett antal myndigheter inom området.

1.CBRN-kompaniet är en del av SkyddC, det är ett insatsförband som bland annat arbetar med detektering, identifiering och sanering av CBRN-händelser. Kompaniet bemannar även beredskap samt ansvarar för utbildning av värnpliktiga året runt.

Som en del av 1.CBRN-kompaniet finns mobila CBRN-analyslaboratorier, CBRN-AL. Laboratorierna har tagits fram för att användas vid Försvarsmaktens nationella och internationella insatser, som samhällsstöd vid omfattande olyckor och katastrofer samt som stöd vid humanitära hjälpinsatser.

Totalförsvarets Skyddscentrum rekryterar en ingenjör till det kemiska fältanalyslaboratoriet.

Vi söker dig som har en mycket god förmåga att samverka och samarbeta. Som person tar du initiativ, är mål- och resultatinriktad med en hög ansvarskänsla. En förutsättning för att klara av arbetsuppgifterna på ett bra sätt är att du är lösningsorienterad samt jobbar strukturerat, med sinne för ordning och reda.

Huvudsakliga arbetsuppgifter, som laboratorieingenjör vid 1.CBRN-kompaniets analysgrupp arbetar du tillsammans med C-laboratoriets chef med att utveckla, dokumentera och genomföra kemiska analyser. Du ansvarar även tillsammans med C-laboratoriets chef för att underhålla instrument och övrig utrustning i laboratoriecontainern. Du deltar även i arbetet med att förflytta laboratoriet samt underhålla gruppens övriga materiel, vilket bland annat innebär körning av tunga fordon.

Då befattningen ingår i 1.CBRN-kompaniet innebär det att du deltar i den verksamhet som förbandet genomför, till exempel övningar och insatser. Under övningar och insatser är din huvuduppgift att arbeta i det mobila containerlaboratoriet med analys av prov tagna av egna provtagningsgrupper, eller annan enhet. I arbetet ingår resor såväl inom som utom Sverige. Tjänsten innefattar även att stödja det övriga förbandet med genomförande av utbildning inom ditt kompetensområde. Ditt arbete innebär också medverkan i förekommande utvecklingsprojekt vid utvecklingsavdelningen och i förekommande fall tillsammans med andra myndigheter.

Efter anställning genomförs en 5 veckors grundläggande militär utbildning, alternativt att du tidigare gjort värnplikt eller grundläggande militär utbildning med godkända resultat. Tjänsten innebär att du parallellt med det laborativa arbetet även genomför utbildning i och repetition av soldatkunskaper. Befattningen innebär att du på arbetstid genomför 3 timmars fysisk träning per vecka, samt årliga fysiska tester och skjutprov.

Kvalifikationer

Akademisk examen i Kemi

God erfarenhet av laboratoriearbete

B-körkort

Dina värderingar överensstämmer med Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod

God fysisk status

Svenskt medborgarskap

Meriterande

Erfarenhet av analytisk kemi

Erfarenhet av GC-MS, FTIR, RAMAN

Erfarenhet av arbete med giftiga ämnen

C-körkort

Grundläggande militär utbildning (GMU), genomförd värnplikt eller genomförd grundläggande soldatutbildning för internationell tjänstgöring (5 veckor)

Övrigt

Anställningsform: Tillsvidareanställning, heltid, 6 månaders provanställning tillämpas

Arbetsort: Umeå

Rekryterande chef: Therese Mikaelsson, Chef Analysgrupp, 090-175679 / 076-140 70 71, [email protected]

HR: Josefine Iwars, vxl 090-17 55 00 [email protected]

Facklig representant: OFR/O Marcus Nygren, SEKO Mattias Jonsson, SACO-S Peter Nilsson. Samtliga nås via växel på 090-17 55 00

Med anställningen tillkommer en skyldighet att krigsplaceras, innan anställning krävs en godkänd registerkontroll samt läkarundersökning.


Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, i Umeå är Försvarsmaktens kunskapscentrum för skydd mot strålning, smitta och gift så kallade CBRN-händelser. Enheten utvecklar inte bara Försvarsmaktens förband inom området utan säkerställer också förmågan vid Försvarsmaktens övriga delar. SkyddC arbetar därför med både utbildning och utvecklingsfrågor samt ansvarar för att vidmakthålla nationell och internationell beredskap på området. Centrumets funktion är försvarsgemensam vilket innebär ett löpande samarbete med ett antal myndigheter inom vårt sakområde. Vid SkyddC arbetar drygt 140 civilt och militärt anställda. Budgeten för enheten omsluter cirka 140 miljoner kronor per år.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes. Visa mindre

Postdoktor i biobaserade kompositer som elektrodmaterial

Ansök    Dec 20    Sveriges Lantbruksuniversitet    Kemist
Institutionen för Skoglig biomaterial och teknologi (SBT), en del av Skogsvetenskapliga fakulteten, har ett 50-tal anställda och finns i både Umeå och Uppsala. Institutionen bedriver högkvalitativ forskning och grund- och forskarutbildning på hög internationell nivå och samarbetar med samhälle och industri för att utveckla en biobaserad ekonomi där skogsbiomaterial är en viktig resurs. Huvudfokus i Umeå är studier längs värdekedjor för den biobaserade indu... Visa mer
Institutionen för Skoglig biomaterial och teknologi (SBT), en del av Skogsvetenskapliga fakulteten, har ett 50-tal anställda och finns i både Umeå och Uppsala. Institutionen bedriver högkvalitativ forskning och grund- och forskarutbildning på hög internationell nivå och samarbetar med samhälle och industri för att utveckla en biobaserad ekonomi där skogsbiomaterial är en viktig resurs. Huvudfokus i Umeå är studier längs värdekedjor för den biobaserade industrin, där olika komponenter av skogsbiomaterial samlas in, karakteriseras, separeras, modifieras/bearbetas och återanvänds kostnadseffektivt för olika ändamål samtidigt som skogsekosystemtjänster förvaltas hållbart. I Uppsala ligger fokus på trävetenskap och teknik med forskning och utbildning om trämaterial från nano- till makronivå och ackrediterad testning av träprodukter och behandlingar för marknaden.

Bakgrund:
Den starkt ökande globala efterfrågan på ren och hållbar el kräver en storskalig uppbyggnad av energilagringskapacitet i superkondensatorer och batterier. Det är inte tillräckligt att ersätta fossila kolbaserade energibärare med el från förnybara energikällor med låga koldioxidutsläpp - vi behöver också systemlösningar som tar hänsyn till hållbarheten hos de teknologier som används för energilagring. I dagens batterier och superkondensatorer består elektroderna främst av grafit från fossilt kol som behöver ersättas med miljömässigt hållbara material.

Biobaserat aktivt kol har visat sig lovande som elektrodmaterial, men forskningen i ämnet är fortfarande i ett tidigt skede. Systematiska studier krävs för att utveckla kunskap om kopplingen mellan bioråvaran, aktiverings- och modifieringsmetoder och erhållna elektrokemiska egenskaper. Av specifikt intresse är att utforska hur en integration av t.ex. kiselnanopartiklar, APTES, TEOS och heteroatomer i kolmatrisen påverkar elektrodernas prestanda.

Det aktuella forskningsprojektet är en del av ett större samarbetsprojekt och handlar om utveckling av nya tillvägagångssätt för effektiv framställning av anodmaterial för superkondensatorer och batterier.

Arbetsuppgifter:
Den utvalda kandidaten kommer att bedriva experimentell forskning inom syntes och kemisk ytmodifiering av biokompositer som anodmaterial för superkondensatorer och batterier. Kandidaten kommer att ansvara för materialkarakterisering med hjälp av mikroskopi (SEM, TEM) och ytanalytiska tekniker (t.ex. BET, XPS och Raman). Vidare kommer kandidaten att tillverka halv- och helceller för Li-ion-batterier i labskala och utföra elektroanalytisk och elektrokemisk karakterisering.

Projektet genomförs inom forskningsmiljöerna Bio4Energy (www.bio4energy.se) och Treesearch (www.treesearch.se) och ger därmed unik tillgänglighet till forskningsinfrastruktur och tvärvetenskapliga samarbeten. Forskargruppen har välutvecklad expertis inom biomassamaterial och termisk behandling och tillgång till unik infrastruktur med god teknisk support vid Biomassateknologiskt centrum (www.slu.se/sbt/btc). Elektrokemi är ett nytt forskningsfält för institutionen och den sökande får därmed stort inflytande över projektets inriktning. Den sökande förväntas ta huvudansvar för det praktiska genomförandet av projektet, insamling av data, modellering av resultat samt för vetenskaplig publicering.

Kvalifikationer:
Vi söker en mycket motiverad kandidat som är intresserad av en fortsatt akademisk karriär inom biobaserad elektrokemisk teknologi. Den sökande skall ha en doktorsexamen i elektrokemi, elektrokemiteknik eller materialvetenskap relaterad till elektrokemi. Dokumenterad expertis i att tillverka biobaserade, oorganiska, komposit- och polymerelektroder och i att utföra elektroanalytisk och elektrokemisk cellkarakterisering är mycket önskvärt. Erfarenhet av synkrotronbaserad elektrodkarakteriseringsteknik är meriterande.

Den sökande måste ha bevisat förmåga att självständigt initiera, genomföra och slutföra forskningsprojekt och att publicera resultaten i internationella vetenskapliga tidskrifter. Sökande måste kunna visa god förmåga att kommunicera skriftligen och muntligen på engelska, exemplifierat genom peer-review-granskade publikationer och professionella presentationer. Anställningen vänder sig främst till juniora forskare med en doktorsexamen som är högst tre år.

Placering:
Umeå

Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning 24 månader.

Omfattning:
100%

Tillträde:
April 2022 eller enligt överenskommelse

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 2021-01-15.

Sökanden ska även bifoga följande dokument:
1) Personligt brev där den sökandes motivering och intresse för ämnesområdet framgår (max 2 sidor),
2) C.V. som inkluderar en lista över publicerade arbeten (om några), samt kontaktinformation för tre personliga referenser,
3) Intyg på akademiska meriter eller en kopia/länk till den sökandes doktorsavhandling.

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/



Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är ett universitet i internationell toppklass med forskning, utbildning och miljöanalys inom vetenskaper för hållbart liv. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet. Hos oss samlas människor med olika perspektiv men med det gemensamma målet att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar, levande och bättre värld.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden.

www.slu.se Visa mindre

Laboratorieingenjör kemi

Ansök    Dec 8    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Beskrivning Umeå marina forskningscentrum (UMF) är en arbetsenhet vid Umeå universitet, med uppgift att stödja marin forskning, utföra miljöanalys samt sprida information... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Beskrivning

Umeå marina forskningscentrum (UMF) är en arbetsenhet vid Umeå universitet, med uppgift att stödja marin forskning, utföra miljöanalys samt sprida information om forskningsresultat och miljötillståndet i havet med fokus på Bottniska viken.

I vårt uppdrag ingår att vara Umeå universitets enhet inom Havsmiljöinstitutet (HMI). UMF och HMI ligger i Norrbyn, 40 km söder om Umeå, och har 20 anställda.

Vi anställer nu en Laboratorieingenjör med lägst filosofie kandidatexamen i kemi och ett engagemang för havsmiljön. Sista ansökningsdag är 2021-01-04

Arbetsuppgifter

Du kommer ingå i den arbetsgrupp som arbetar med UMF:s stöd till forskning och utbildning. Detta omfattar analyser på laboratorium av bl.a. näringsämnen och löst organiskt kol, men också mätning med multisensorsystem och tillhörande kvalitetssäkring, kalibrering, underhåll och databearbetning. Tjänsten innefattar även kontakt med forskargrupper som gör experiment vid UMF, främst gäller det att se till att utrustning och material finns på plats för projekten. Fältprovtagningen på olika forskningsfartyg till havs i Bottniska viken kan förekomma. I övrigt kommer underhåll av laboratorier och instrumentering ingå i arbetsuppgifterna.

Kvalifikationer

Du har lägst filosofie kandidatexamen i kemi. Erfarenhet av kemiskt analysarbete på laboratorium krävs, liksom B-körkort, samt goda kunskaper i svenska och engelska.

En inriktning mot analytisk kemi värderas speciellt. Erfarenhet av automatisk närsaltanalys och löst organiskt kol värderas, liksom mätning med sensorer i prover och vattenmiljöer. Erfarenhet av underhåll av laboratorieutrustning, kvalitetssäkring, och databearbetning värderas, liksom provtagning till havs. Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper som samarbetsförmåga och flexibilitet.

Ansökan

Ansökan senast 2021-01-04 ska innehålla CV, ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen samt kopior av betyg, intyg och minst 2 referenser. Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi med diarienummer AN 2.2.1-1682-20. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan.





Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

QA Audit Leader

Ansök    Jul 8    Cytiva Sweden AB    Kemist
Help us improve access to life-changing therapies that can transform human health We are Cytiva, a global provider of technologies and services that advance and accelerate the development and manufacture of therapeutics. Formerly part of GE Healthcare, we have a rich heritage tracing back hundreds of years, and a fresh beginning since 2020. Our customers undertake life-saving activities. These range from fundamental biological research to developing innova... Visa mer
Help us improve access to life-changing therapies that can transform human health
We are Cytiva, a global provider of technologies and services that advance and accelerate the development and manufacture of therapeutics. Formerly part of GE Healthcare, we have a rich heritage tracing back hundreds of years, and a fresh beginning since 2020.
Our customers undertake life-saving activities. These range from fundamental biological research to developing innovative vaccines, biologic drugs, and novel cell and gene therapies. Our job is to supply the tools and services - the pots, pans, soups and sauces - they need to work better, faster and safer, leading to better patient outcomes.
Do you have a passion for Internal Audits, process adherence and continuous improvements? Then we would love to hear from you.
What you’ll do
As the QA Audit Leader, you will be the owner of the Umeå Internal audit program including Quality walks and the Customer audit program. In this role you will report directly to the QA Snr Site Leader. As the owner of the Internal Audit program, you will ensure that the program is effective and improved by monitoring performance. You will, together with the cross functional audit team develop a yearly audit program for the site, perform audits as well as coach and educate auditors in the principles of auditing. You will lead regular internal audit forums to ensure the audit team are harmonized and learns from each other. Quality Walks was implemented during 2021 and are part of the Internal Audit program to strengthen the Quality Culture, the knowledge of our processes and identify possibilities for improvements.
The QA Audit Leader is also responsible for planning the Customers audits and being the first point of contact for the customers.
Who you are
Experienced in working with Quality Assurance; ISO9001/ISO13485/cGMP
Solid experience of working with Internal Audits
Communicating effectively (both written and oral) in Swedish and English.
You can work independently in a changing environment with minimal supervision.
You have ability to influence positive change effectively and you energize and motivate others by building a connection with team´s /people through personal involvement, trust and by providing feedback.
You are Quality focused, attentive to details and results oriented.

Who we are
Whatever your role, we bring purpose and challenge into our everyday work. If you are driven to make the world a better place thanks to science and medicine, you’ll feel right at home here. If you’re flexible and relentless, you’ll belong. If you are excited about a global culture, this can be the place to further your career.
For questions, please contact hiring manager Mia Ingvarsson, [email protected] 090-150 130
Last day of application 15 Aug 2021. Visa mindre

Vi söker en kemist till Apotek Produktion & Laboratorier i Umeå

Vill du arbeta i en spännande miljö som präglas av individuell utveckling och möjlighet att kombinera olika roller och kompetensområden på ett spännande sätt? Apotek Produktion & Laboratorier (APL) söker nu en Analytisk kemist till kvalitetskontrollaboratoriet i Umeå. Arbetsuppgifterna som Analytisk kemist omfattar i huvudsak att utföra kemiska analyser av läkemedelsprodukter, media och råvaror samt att medverka till laboratoriets utveckling genom arbete ... Visa mer
Vill du arbeta i en spännande miljö som präglas av individuell utveckling och möjlighet att kombinera olika roller och kompetensområden på ett spännande sätt?

Apotek Produktion & Laboratorier (APL) söker nu en Analytisk kemist till kvalitetskontrollaboratoriet i Umeå. Arbetsuppgifterna som Analytisk kemist omfattar i huvudsak att utföra kemiska analyser av läkemedelsprodukter, media och råvaror samt att medverka till laboratoriets utveckling genom arbete med ständiga förbättringar.

I rollen som analytisk kemist ansvarar du för att utföra och rapportera kemiska analyser av läkemedelsprodukter. Analyserna utförs enligt uppsatta metoder skrivna på svenska och engelska och de vanligaste teknikerna är HPLC, titrering, spektrofotometri, ICP och våtkemiska metoder.

Som kemist på APL kommer du ingå i en arbetsgrupp på 8 medarbetare. På QC i Umeå finns också ett mikrobiologiskt lab med 5 fem personer som du och gruppen jobbar tillsammans med.

Din profil
Vi ser gärna att du har:
• Akademisk examen med inriktning mot kemi eller liknande
• Erfarenhet av arbete på kemiskt laboratorium
• Goda kunskaper i svenska, i både tal och skrift
• God förståelse för engelska

Kanske är du i början av din karriär eller så har du några års erfarenhet inom området.
Det är meriterande om du har erfarenhet av GMP eller annan reglerad verksamhet.
Vi söker dig som trivs med att arbeta i laboratoriemiljö. För att lyckas i rollen bör du vara noggrann och strukturerad i ditt arbetssätt. Du är en kvalitetsmedveten person som förstår vikten av att dokumentera ditt arbete och att följa instruktioner. Du har också förmågan att arbeta självständigt såväl som i grupp.
APLs medarbetare är affärsmässiga, lyhörda, lösningsorienterade och ansvarstagande. Om dessa värderingar stämmer in även på dig är du kanske den person vi söker. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Är det dig vi söker? Varmt välkommen in med din ansökan.
Har du frågor gällande tjänsten? Kontakta ansvarig rekryterare i Umeå.

Om företaget
Mångfaldigt prisbelönta StudentConsulting är ett av Skandinaviens största och ledande rekryterings- och bemanningsföretag med fokus på studenter, akademiker och yrkesutbildade. Tack vare ett stort nätverk och lång erfarenhet har vi rekryterat över 11 000 personer det senaste året. Vi erbjuder intressanta och utmanande tjänster på både hel- och deltid inom områden som IT, teknik, ekonomi, administration, HR, marknadsföring, kundtjänst, försäljning, industri, produktion, logistik och transport. Hitta din framtid på www.studentconsulting.se Visa mindre

Första forskningsingenjör (2 år) i syntetisk läkemedelskemi

Ansök    Sep 11    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör, inom området syntetisk läkemedelskemi som kommer att arbeta inom ett projekt med fokus på metodutveckling, design... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör, inom området syntetisk läkemedelskemi som kommer att arbeta inom ett projekt med fokus på metodutveckling, design, syntes och utvärdering av substituerade ringsammansatta 2-pyridoner.

Vi söker dig med en doktorsexamen inom organisk kemi eller läkemedelskemi med erfarenhet inom heterocykelkemi. Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till 24 månader. Tillträde enligt överenskommelse. Ansök senast 2 oktober 2020.

Projektbeskrivning
Det finns ett ständigt behov av nya centralfragment för utveckling av läkemedelslika föreningar. Vi har utvecklat flerkomponentsystem (Multi component reactions) som möjliggör effektiv syntes av avancerade multiringsammansatta 2-pyridoner. Dessa testas för antibakteriell aktivitet i syfte att främst avväpna sjukdomsframkallande bakterier. En av de egenskaper som vi slår ut med våra föreningar är bakteriens förmåga att bygga fibrer där en fibertyp är amyloid. I och med detta har vi även börjat studera våra föreningar i det sammanhanget och involvera humana amyloider (t.ex. de amyloider som associeras med Alzheimers eller Parkinsons sjukdom). Projektet har de senaste åren avancerat på ett mycket tillfredställande sätt vilket gör att vi har genererat en stark kunskap om strukturaktivitet. Vi har effektiva föreningar in vitro i cellbaserade testsystem.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är syntes och karaktärisering av substituerade ringsammansatta 2-pyridoner. Förutom detta kommer även metodutveckling av nya multikomponentreaktioner att utvecklas vidare för att syntetisera nya ringsammansatta 2-pyridoner. Du kommer också att interagera med molekylärbiologer vid testning av föreningarna för att effektivisera vidareutvecklingen. Vidare kommer du att vara ett nav i forskargruppen och interagera med såväl doktorander, postdoktorer och studenter på olika nivåer (kandidat eller master). I arbetet ingår även att, tillsammans med andra forskare, delta i att skriva vetenskapliga publikationer.

Kvalifikationer
Vi söker dig med doktorsexamen inom organisk kemi eller läkemedelskemi eller motsvarande och erfarenhet inom heterocykelkemi. Stor erfarenhet av syntes av substituerade ringsammansatta 2-pyridoner är ett krav då anställningen kräver specifika kunskaper för förfinad syntes av derivat inom dessa substansklasser. Tidigare arbete med metodutveckling och syntes av föreningar med förbättrade egenskaper krävs då detta kommer att ingå i anställningen. Goda kunskaper i engelska är ett krav. Projektet är multidisciplinärt och drivs mellan flera forskargrupper varför den sökandes förmåga att interagera och kommunicera krävs.

Villkor
Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år, med start enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande handlingar:

- Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till ansökan, (max 2 sidor)
- CV, inklusive publikationslista
- Kopia av doktorsavhandling och eventuella relevanta publikationer
- Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta examensbevis och betyg
- Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2 oktober 2020.

Närmare upplysningar lämnas av professor Fredrik Almqvist, tfn: 090-786 69 25 eller e-post: mailto:[email protected].

Information om oss
Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Projektassistent, 40%

Ansök    Sep 10    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Projektbeskrivning och arbetsuppgifter Projektet syftar till att utvärdera adsorptionskapacitet i biokol av oorganiska ämnen. Biokolen har producerats både med torra t... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektet syftar till att utvärdera adsorptionskapacitet i biokol av oorganiska ämnen.

Biokolen har producerats både med torra termokemiska metoder (ex. pyrolys, förgasning) samt våta (hydrotermal karbonisering). För adsorptionsarbetet ingår metodutveckling för isoterma och kinetiska adsorptionsstudier av relevanta element. I arbetet ingår att beredda adsorptionslösningar samt att genomföra och kritiskt överblicka analysförfarandet. Proverna analyseras med ICP-AES/MS alt med UV-Vis, i vilket det ingår beredning av standarder för kalibrering samt beredelse av prover för analys. I arbetet ingår även att metodiskt utvärdera felkällor av mätmetoden, mätinstrument, vid beredningar av lösningar, spädningar och standarder, samt utvärdering av ev. spektrala eller kemiska interferenser. Slutligen ingår även viss materialkarakterisering av biokolen med bland annat FT-IR, SEM-EDS, XRD, NMR samt andra relevanta yt- och strukturbestämningsmetoder.

Kvalifikationer
Du har magisterexamen med kemi som huvudämne eller motsvarande inom relevanta ämnesområden såsom analytisk kemi, oorganisk kemi, eller kemiteknik. Du har god erfarenhet av analytisk kemi och speciellt av ICP-AES/MS samt att arbeta med termokemiskt behandlad biomassa och/eller av olika industriella skogsavfallsströmmar. Du har även förmåga att tänka kritiskt och tolka analytiskt data väl, är kreativ och kan ta egna initiativ samt kan samarbeta väl i grupp. Goda färdigheter i engelska (muntligt såväl som skriftliga) krävs då projektet har internationella samarbetspartners. Vidare högre akademiska studier inom kemi och termokemiska processer utöver masternivå är meriterande samt erfarenhet av större experimentella studier. Det är även meriterande med erfarenhet av synkrotronbaserade metoder för strukturbestämning av oorganiska föreningar. Vidare bör du ha erfarenhet av relevanta materialkarakteriseringsmetoder för att bestämma ytfunktionaliteter och ytstruktur av organisk och oorganisk sammansättning.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

- Ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen
- CV
- Examensbevis samt andra relevanta intyg och betyg
- Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 21 september, 2020.

Ytterligare information
Anställningen avser deltid, 40 % och är tidsbegränsad till och med 31 december 2020. Tillträde 1 oktober 2020 eller enligt överenskommelse.

Närmare upplysningar lämnas av Eleonora Borén, tfn: 090-786 80 57 eller e-post: mailto:[email protected].

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: http://www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Postdoktor (2 år) i syntetisk läkemedelskemi

Ansök    Okt 14    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker en postdoktor, heltid i två år, inom området syntetisk läkemedelskemi som i huvudsak kommer att arbeta med att utveckla organiska flerstegssynt... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker en postdoktor, heltid i två år, inom området syntetisk läkemedelskemi som i huvudsak kommer att arbeta med att utveckla organiska flerstegssynteser och lösa utmanande syntetiska problem för att effektivt framställa och karakterisera nya molekyler.

I projektet ingår att designa, syntetisera och karakterisera nya föreningar samt att framställa dessa med tillräckligt hög renhet för att kunna testas i biologiska system. Ansök senast 5 november 2020.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Fokus i forskargruppen ligger på design och syntes av biologiskt aktiva föreningar mot mikrobiella och neurodegenerativa sjukdomar. För närvarande fokuserar gruppen på att designa och syntetisera nya peptidomimetika för att bekämpa antibiotikaresistenta sjukdomsframkallande bakterier, inklusive Methicillin-resistenta Staphylococcus aureus (MRSA) och vancomycinresistanta enterokocker (VRE). Forskarna har även utvecklat substanser som selektivt stoppar klamydiabakteriens infektionsförmåga samt andra föreningar som stänger ner listeriabakteriens sjukdomsframkallande förmåga. I ett annat projekt har substanser utvecklats som gör tuberkulosbakterien Mycobacterium tuberculosis åter känslig mot immunresponser och vissa antibiotika. I samarbete med andra forskargrupper i Europa och USA studeras effekterna av dessa i in vitro- och in vivo-modeller samtidigt som studier för att förstå de exakta verkningsmekanismerna pågår. Projektet är interdisciplinärt med samarbeten över olika forskningsfält. Forskningen involverar design, syntes och upprening av nya analoger till föreningar som visat biologisk aktivitet in vitro och in vivo.

I postdoktorprojektet ingår att designa, syntetisera och karakterisera nya föreningar samt att framställa dessa med tillräckligt hög renhet för att kunna testas i biologiska system. Postdoktorn kommer att ha möjlighet att planera och utveckla tillvägagångssätt för att syntetisera små organiska molekyler för kemisk biologi. Utöver detta är målsättningen att publicera forskningsresultaten och den sökande kommer att delta i skrivandet av publikationer. Som postdoktor skall du bidra med din kunskap till forskargruppen, sammanfatta forskningen samt presentera dina framsteg på gruppmöten.

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år, med start enligt överenskommelse.

Kvalifikationer

Krav
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i kemi med inriktning mot organisk kemi eller motsvarande. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Den sökande ska ha goda kunskaper inom syntetisk organisk kemi (metodutveckling, totalsyntes och/eller läkemedelskemi) samt en dokumenterat god förmåga att bedriva forskning och skriftligt presentera denna i vetenskapliga publikationer i expertgranskade tidskrifter. Den sökande måste på ett självständigt sätt kunna utveckla flerstegssynteser och lösa utmanande syntetiska problem för att effektivt designa, framställa och karakterisera nya molekyler. En vilja att bedriva forskning i ett multidisciplinärt projekt och i en miljö som främjar samarbeten mellan personer med olika kompetenser, samt utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i engelska krävs.

Övriga önskvärda meriter
Då den klass av föreningar som i huvudsak studeras i de ovan beskrivna projekten är 2-pyridoner är det meriterande om den sökande kan uppvisa erfarenhet av syntes av dessa heterocykler. Det är även meriterande om den sökande har kunskap om en eller flera av de bakterier som studeras i projekten.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

- Personligt brev med beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till ansökan (max 2 sidor),
- Meritförteckning - CV med publikationslista,
- Styrkt kopia av doktorsexamensbevis,
- Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
- Kopia av doktorsavhandling och relevanta artiklar,
- Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner,
- Övriga relevanta handlingar.

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 5 november 2020.

Närmare upplysningar lämnas av professor Fredrik Almqvist, tfn: 090-786 69 25 eller e-post: mailto:[email protected].

Information om oss
Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Första forskningsingenjör

Ansök    Aug 20    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör inom projektet mekanismer bakom autofagi. Ansök senast 11 september 2020. Projektbeskrivning Autofagi är en e... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör inom projektet mekanismer bakom autofagi.

Ansök senast 11 september 2020.

Projektbeskrivning
Autofagi är en evolutionärt konserverad självätandeprocess, med huvudsaklig uppgift att eliminera eller återvinna dysfunktionella cellulära organeller eller oanvändbara proteiner. Autofagi spelar en viktig roll inom fysiologi, inklusive utveckling och åldrande, och har associerats med olika mänskliga sjukdomar inkluderande cancer, neurodegeneration, hjärthypertrofi och infektion. Modulering av autofagi ingår i behandling av sjukdomar såsom neurodegenereration och cancer. Trots omfattande forskning är mekanismerna för autofagosombildning och autofagireglering ännu inte fastställda.

Genom att använda en kombination av cellbiologiska, strukturbiologiska och kemiskt genetiska metoder har vi klargjort grundläggande mekanismer bakom autofagosombildning. I vårt laboratorium har vi identifierat en ny mekanism hos virulenta bakterier (Legionella) för att undvika värdcellens autofagi (eLife 2017). Vi har även identifierat nya småmolekylära kemotyper för autofagimodulering och nya cellulära mål som ingår i mekanismerna för autofagireglering (Angew Chem 2017, Nat Chem Biol 2019). I detta projekt kommer en kombination av cellbiologiska, biokemiska och kemiska- och kemo-optogenetiska metoder att användas för att förstå mekanismerna för autofagi och bakteriell interaktion med värd- autofagi. I projektet används tekniker såsom mikroskopi på celler, western blotting, knock-out/down, analys av cellulära fenotyper, proteinuttryck och rening samt biokemisk och strukturell karaktärisering.

Projektet finansieras av Europeiska forskningsrådet (ERC) samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW). Projektet är tvärvetenskapligt med starka samarbeten mellan olika vetenskapliga discipliner.

Arbetsuppgifter
Du kommer bland annat att arbeta med;

- Att designa och genomföra experiment inom cellbiologisk forskning på autofagi
- Bearbeta och analysera resultat och data
- Kommunicera resultaten med handledare och andra medlemmar i gruppen
- Klargöra mekanismerna bakom autofagi med hjälp av cellbiologiska och biokemiska metoder
- Handleda studenter
- Skriva vetenskapliga artiklar

Kvalifikationer
Du har doktorsexamen i cellbiologi eller motsvarande samt flerårig forskningserfarenhet på postdoktoral nivå i cellbiologi, biokemi, molekylärbiologi eller närliggande område. Då du förväntas utforma och genomföra projekt självständigt men också i nära samarbete med andra medlemmar i teamet är självständighet och en god samarbetsförmåga krav. Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs också.

Dokumenterade erfarenheter inom autofagiforskning och cellbiologiska metoder (mikroskopi på celler, stable cell lines, western blotting, siRNA, CRISPR-Cas, proteinuttryck och rening och/eller proteinkemi) samt en utmärkt publikationslista är starkt meriterande.

Ansökan
Ansökan ska innehålla;

- Ett personligt brev med dina kvalifikationer och motivering till varför du söker anställningen (max 2 sidor)
- CV med publikationslista
- Doktorsexamensbevis samt andra relevanta intyg
- Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 11 september 2020.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till två år. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Närmare upplysningar lämnas av professor Yaowen Wu, e-post: mailto:[email protected]. Webbsida: https://www.umu.se/personal/yaowen-wu/

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: http://www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Postdoktor (2 år) om proteaser av fotosyntetiska mikroorganismer

Ansök    Aug 28    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker en postdoktor för ett projekt där syftet är att karakterisera strukturen och funktionen av metakaspase-liknande proteaser i cyanobakterier och ... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker en postdoktor för ett projekt där syftet är att karakterisera strukturen och funktionen av metakaspase-liknande proteaser i cyanobakterier och encelliga alger.

Sista ansökningsdag är den 25 september 2020.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Cyanobakterier och alger har ett potentiellt kommersiellt värde som mikrobiella producenter av biobränsle eller andra högvärdiga produkter, men i naturen påverkar deras blomning även hälsa och industri på ett negativt sätt. För att lära oss mer om livskraften hos stora alg- och bakteriekulturer planerar vi att studera proteasfamiljen metakaspaser och deras homologer i encelliga fotosyntetiska organismer. Studier kommer att utföras i den gröna algen Chlamydomonas reinhardtii, cryptophytalgen Giardia theta och cyanobakterien Synechocystis sp. PCC 6803. Projektet är kopplat till starka forskningsmiljöer vid Umeå universitet och kommer att ledas genom regelbundna möten mellan postdoktorn och de berörda forskarna.

Kaspas proteaser har identifierats som nyckelaktörer i programmerad celldöd hos djur. Trots sin betydelse i organutveckling verkar kaspaser vara frånvarande i alla andra riken (växter, svampar, bakterier), men ett brett spektrum av strukturella homologer har identifierats i dessa organismer, så kallade metakaspaser, parakaspaser och orthokaspaser. De olika typerna av metakaspaser verkar inte bara vara inblandade i celldödsprocesser, utan vissa har i högre växter också viktiga roller för överlevnad. Funktionerna hos meta- och ortokaspaser i encelliga organismer är fortfarande okända. Vi kommer att undersöka rollen av metakaspas-homologer i encelliga fotosyntetiska organismer (mikroalger och cyanobakterier).

Postdoktoranställningen ingår i en forskargrupp som, förutom vid Kemiska institutionen, också är verksam vid Umeå Plant Science Centre (https://www.upsc.se/). Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år, med start enligt överenskommelse.

Kvalifikationer
För behörighet krävs en doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i biokemi eller molekylärbiologi eller motsvarande. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Du har en gedigen bakgrund inom molekylärbiologi och biokemi samt experimentella färdigheter inom molekylärbiologi och/eller biokemi med fotosynthetiserande mikroorganismer. Du har erfarenhet av arbete med cyanobakterier, gärna med Synechocystis sp. PCC 6803 och/eller encelliga alger, gärna Chlamydomonas reinhardtii. Publiceringar i internationella granskade tidskrifter är ett krav. Du är starkt motiverad att ta till dig ny kunskap, har förmåga att utveckla nya metoder samt att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö. Du har god samarbetsförmåga och mycket goda engelskakunskaper i både tal och skrift.

Kunskap om genredigeringstekniker som CRISPR samt tidigare erfarenhet av att arbeta med proteaser är önskvärt.

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande handlingar:

- Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till ansökan, (max 2 sidor)
- CV, inklusive publikationslista
- Kopia av doktorsavhandling och eventuella relevanta publikationer
- Kopia av doktorsexamensbevis eller motsvarande, samt andra relevanta examensbevis och betyg
- Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan, skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska, ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 25 september 2020.

Närmare upplysningar lämnas av Professor Christiane Funk, tfn: 090-7867633, e-post: mailto:[email protected].

Information om institutionen
Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten och har ca 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum. http://www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Första forskningsingenjör inom läkemedelskemi

Ansök    Sep 2    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör inom området biologisk kemi som i huvudsak kommer att arbeta med läkemedelskemi. Ansök senast 25 september 2020... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör inom området biologisk kemi som i huvudsak kommer att arbeta med läkemedelskemi.

Ansök senast 25 september 2020.

Arbetsuppgifter
Du kommer att vara ett avancerat forskningsstöd inom området biologisk kemi. I arbetet ingår design, planering och utförande av organisk syntes av biologiskt aktiva föreningar. Arbetsuppgifterna omfattar också enklare beräkningar så som molekylär dockning och diversitetsanalyser samt utvärderingar av biofysikaliska/biokemiska mätdata. Du kommer att ha kontakt med ett flertal forskargrupper, för att analysera och värdera experimentella data och bistå med synteskemisk expertis.

Kvalifikationer
Du har doktorsexamen i kemi med inriktning mot organisk syntes eller motsvarande. Postdoktoral erfarenhet inom läkemedelskemi är ett krav. Det krävs att du har dokumenterad specialistkompetens inom synteskemi. Du har även praktisk erfarenhet av arbete med kristallstrukturer, strukturbaserad design och biofysikaliska/biokemiska data från utvärderingar av protein-ligandinteraktioner. Du behärskar engelska i skrift och tal. Erfarenhet av arbete med patent är meriterande.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

- Ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen
- CV
- Doktorsexamensbevis samt andra relevanta intyg och betyg
- Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 25 september, 2020.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2 september 2022. Tillträde snarast.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Professor Anna Linusson, tfn: 090-786 68 90 eller e-post: mailto:[email protected].

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: http://www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Första forskningsingenjör – termodynamik av CO2 i jonvätske-eutektlösningar

Ansök    Jun 10    Umeå Universitet    Kemist
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker nu en första forskningsingenjör inom ett projekt som syftar till utveckling av system baserade på reversibla jonvätskor och eutekter för CO2-ab... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker nu en första forskningsingenjör inom ett projekt som syftar till utveckling av system baserade på reversibla jonvätskor och eutekter för CO2-absorption.

Anställningen är på deltid 80% och tillsvidare. Sista ansökningsdag är 1 juli 2020.

Projektbeskrivning
Uppdraget avser utveckling, syntes och karakterisering av relevanta joniska vätskor samt eutekter för CO2 absorption. Den föreslagna tekniken har potentialen att ge en mer kostnads- och energieffektiv CO2 absorption/desorption jämfört med de tekniker som används idag. Detta innefattar rationell experimentell design, MS-analys, identifiering av reaktionsprodukter, termodynamisk analys (MatLab), kvantifiering och efterföljande optimering för att generera framtidens tekniker för CO2 upptag. Projektet ska även bidra till ökad förståelse av mekanismerna bakom CO2 absorption samt förbättring av processekonomin.

Projektet innefattar ett nära samarbete med forskare från Luleå Tekniska Universitet (http://www.ltu.se), Wallenberg Wood Science Center (https://umu.varbi.com/center/tool/position/337676/edit/tab:3/checklist:TA/wwsc.se) samt Bio4Energy konsortiet (http://www.bio4energy.se/) och laboratoriet för teknisk kemi och reaktionsteknik (http://www.abo.fi/institution/tekniskkemi). Dessutom eftersträvar vi att samarbeta med andra forskargrupper inom kemiteknik, katalys- och reaktionsteknik i Sverige och andra länder. All nödvändig utrustning för syntes, karakterisering och analys kommer att finnas tillgänglig vid Kemiska institutionen, Umeå universitet samt vid samarbetsuniversiteten såsom Luleå Tekniska Universitet och Åbo Akademi i Finland. Inom projektet interagerar vi även med forskare och andra forskningsprojekt inom forskningsinriktningen Teknisk kemi vid Kemiska institutionen (https://www.umu.se/kemiska-institutionen/forskning/teknisk-kemi/). Vår forskning har också starka kopplingar till industrin såsom t.ex. RISE Processum Biorefinery Initiative sfären i Örnsköldsvik (http://www.processum.se) samt RISE ETC Energy Technology Center i Piteå (http://sp.se/en/units/risebio/etc/Sidor/default.aspx).

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna inkluderar syntes och karaktärisering av jonvätskor och närbesläktade material (eutekter) i kombination med koldioxidupptagning. Vidare ingår deltagande i projektmöten, att skriva vetenskapliga artiklar till internationella tidskrifter samt handledning av studenters laboratoriearbete.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har en doktorsexamen i något av ämnena kemi, kemiteknik, fysikalisk kemi eller motsvarande. Du har en gedigen erfarenhet av och kunskap om de fysikaliska, kemiska och materialvetenskapliga metoder som är relevanta för användning av joniska vätskor och eutekter. Du har dokumenterade praktiska erfarenheter inom syntes, analys och karakterisering av djupa eutektiska blandningar eller joniska vätskor för koldioxidupptagning samt tillämpningar och karakterisering av de erhållna fraktionerna och kunskaper inom termodynamisk analys (MatLab) av dessa lösningsmedel. Erfarenhet om koldioxidkemi, kännedom om diverse kemiska analysmetoder såsom kromatografisk analys krävs.

Du ska vara starkt motiverad och intresserad av att lära dig att utveckla nya metoder, samt av att verka i en internationell miljö. Mycket goda kunskaper i engelska, i både tal och skrift krävs.

Användning av flödesreaktorer i laboratorieskala är meriterande liksom erfarenhet av metodutveckling av för kemitekniken relevanta analysmetoder (e.g. GC-MS och HPLC) är en stark merit. Mycket goda kunskaper i NMR är starkt meriterande. Internationell erfarenhet är meriterande och det är önskvärt att du har dokumenterad erfarenhet från forskning rörande koldioxidkemi med hjälp av eutekter samt reversibla joniska vätskor i andan av ’grön kemi’.

Anställningen är på deltid 80% och tillsvidare. Provanställning kan komma att tillämpas. Start så snart som möjligt, eller enligt överenskommelse.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla:

- ett följebrev som sammanfattar dina kvalifikationer, forskningsintressen och motiv för ansökan (max 2 sidor),
- en meritförteckning med publikationslista,
- kopior av din doktorsavhandling och relevanta publikationer,
- kopia av doktorsexamensbevis,
- namn och aktuella kontaktuppgifter till två-tre referenspersoner.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem och ansökan ska vara inkommen senast den 1 juli 2020.

Närmare upplysningar lämnas av Prof. Jyri-Pekka Mikkola, 090-786 5000, mailto:[email protected].

Information om oss
Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum. http://www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Förste forskningsingenjör inom läkemedelskemi, med fokus på beräkningskemi

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker en förste forskningsingenjör inom området biologisk kemi som i huvudsak kommer att arbeta med molekyldynamiksimuleringar, kemoinformatik och mo... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker en förste forskningsingenjör inom området biologisk kemi som i huvudsak kommer att arbeta med molekyldynamiksimuleringar, kemoinformatik och modellering av molekylära interaktioner.

Det kommer även ingå visst experimentellt arbete som enklare organisk syntes och biofysikaliska mätningar. Ansök senast 13 januari 2020.

Arbetsuppgifter
Du kommer att vara ett avancerat forskningsstöd inom området biologisk kemi. I arbetet ingår datorbaserade beräkningar såsom modellering av molekylära interaktioner, såsom virtuell screening, molekyldynamik simuleringar och kvantmekaniska beräkningar. Även kemoinformatisk analys innefattande multivariat och univariat dataanalys, statistisk experimentell design och molekyldatabashantering ingår i arbetet. Arbetsuppgifterna omfattar också enklare organisk syntes av molekyler samt biofysikaliska/biokemiska mätningar. Du kommer att ha kontakt med ett flertal forskargrupper, för att analysera och värdera experimentella data och bistå med beräkningsstöd.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen i kemi med inriktning mot läkemedelskemi eller motsvarande. Postdoktoral erfarenhet är ett krav. Det krävs att du har dokumenterad specialistkompetens inom beräkningsbaserad läkemedelskemi, samt erfarenhet av ovanstående beräkningstekniker. Du har även praktisk erfarenhet av organisk syntes, röntgenkristallografi och biofysikaliska/biokemiska utvärderingar av protein-ligandinteraktioner. Du behärskar engelska i tal och skrift. Det är meriterande om du har kunskaper i programmering.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2021-01-31. Tillträde snarast.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 13 januari 2020.

Närmare upplysningar lämnas av Professor Anna Linusson Jonsson, tfn: 090-7866890 eller e-post: mailto:[email protected].

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 50 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: https://www.umu.se/kemiska-institutionen/

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Specialist QC/Utveckling

APL, Apotek Produktion & Laboratorier AB, är en av Europas största tillverkare av extemporeläkemedel. APL är också en ledande kontraktstillverkare inom Life Science i Skandinavien med resurser för utveckling, tillverkning och analys av läkemedel. APLs 489 medarbetare är verksamma vid fyra produktionsanläggningar runt om i Sverige samt vid beredningsenheter i anslutning till sjukhus. APL har till uppgift att tillverka extemporeläkemedel som skräddarsys för ... Visa mer
APL, Apotek Produktion & Laboratorier AB, är en av Europas största tillverkare av extemporeläkemedel. APL är också en ledande kontraktstillverkare inom Life Science i Skandinavien med resurser för utveckling, tillverkning och analys av läkemedel. APLs 489 medarbetare är verksamma vid fyra produktionsanläggningar runt om i Sverige samt vid beredningsenheter i anslutning till sjukhus. APL har till uppgift att tillverka extemporeläkemedel som skräddarsys för den enskilde patienten. Många beredningar görs till barn och till patienter med olika typer av överkänslighet. APL bidrar till läkemedel som förbättrar och räddar liv. Läs gärna mer på www.apl.se (http://www.apl.se/)

VI GÖR SKILLNAD FÖR PATIENTER MED SÄRSKILDA BEHOV!

Vill du jobba som QC specialist hos oss? Brinner du för att jobba med utveckling och kundnära projekt inom läkemedelstillverkning? Då kan rollen som QC specialist vara något för dig.

Tjänsten

- Utvecklingsarbete, kvalificeringar och valideringar inom områdena kemi, mikrobiologi eller produktutveckling.
- Utföra överenskommet arbete inom kompetensområdet i projekt/uppdrag och löpande verksamhet.
- Sakkunnig vid problemlösande aktiviteter.
- Använda sin spetskompetens för att ge ett mervärde i både intern och extern verksamhet.
- Ansvara för att dela med sig av sina kunskaper och därmed höja kunskapsnivån inom företaget.
- Litteraturbevakning (tex farmakopéer) inom ansvarsområdet.
- Självständigt bedöma och fatta beslut om åtgärder inom ramen för fastställda instruktioner, rutiner och behörigheter.
- Godkänna kvalitetsstyrande dokument.
- Besluta om åtgärder i laboratorieutredningar.


Din bakgrund och profil

- Akademisk utbildning inom något av områdena kemi, mikrobiologi eller produktutveckling samt >5 års erfarenhet inom laboratorieverksamhet i GMP klassad miljö.
- Fördjupade kunskaper inom specialistområdet och mångårig erfarenhet av motsvarande arbetsuppgifter inom området.
- Du talar och skriver svenska och engelska obehindrat.
- Du har också en utpräglad drivkraft att arbeta med ständiga förbättringar.


Attraheras du av GMP, LEAN, målstyrning, ledarskap, teknik och att få vara delaktig i en spännande resa med det positiva APL-teamet i Umeå, tveka då inte utan sök tjänsten!

Vi erbjuder

APL är ett företag i en spännande fas där företaget gått från att vara en del av ett monopol till att utvecklas till ett framgångsrikt företag på en konkurrensutsatt marknad. APL kännetecknas av en öppen och dynamisk atmosfär med korta beslutsvägar. Affärsmässig, lyhörd, lösningsorienterad och ansvarstagande är några av de ledord som APLs chefer och medarbetare arbetar efter och för att du ska trivas bör dessa värderingar även passa in på dig.

Vi erbjuder bl.a. friskvårdsbidrag och Rikskortet. Arbetstiderna är flexibla och du har ledigt på klämdagar.

Omfattning: Tjänsten är på heltid, 40 timmar per vecka, med placering i Umeå.

Ansökan: Sista ansökningsdag är den 24 juni 2020. Ansökan görs via länken i annonsen. Vi arbetar med löpande urvalsprocess och tjänsten kan komma tillsättas innan sista ansökningsdagen. Tillträde enligt överenskommelse.

För information: Vid frågor om tjänsten är du varmt välkommen att kontakta Sektionschef QC Vesa Pasma på telefon 010- 10-447 94 24 eller via e-post: [email protected]

Övrigt: Innan anställning kommer du att få göra en alkohol-/drogtest samt ska du lämna in ett utdrag ur belastningsregistret.

Välkommen att dela en spännande framtid med oss på APL! Visa mindre

Postdoktor 2 år - Utveckling av jonvätskor och eutekter

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC, http://www. umu.se/kemiskt-biologiskt-centrum/) vid Umeå universitet är en kreativ och interaktiv miljö, som omfattar sex institutioner... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC, http://www.

umu.se/kemiskt-biologiskt-centrum/) vid Umeå universitet är en kreativ och interaktiv miljö, som omfattar sex institutioner och två forskningsenheter, med egen tillgång till utmärkta instrument och anläggningar. Kemiska institutionen har närmare 200 anställda och institutionen bedriver forskning och utbildning samt har en omfattande samverkan med omgivande samhälle. För mer information, se http://www.umu.se/kemiska-institutionen/.

Kemiska institutionen söker nu en postdoktor till ett tvåårigt projekt som syftar till vidareutveckling av jonvätskor och eutektiska blandningar. Sista ansökningsdag är 13 december 2019.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektet avser utveckling, syntes och karakterisering av relevanta jonvätskor och eutektiska lösningsmedel. Arbetsuppgifterna avser utveckling, syntes och karakterisering av djupa eutektiska blandningar och joniska vätskor för avskiljning och nyttiggörande av koldioxid samt omvandling till kemikalier. Fraktionerna som härmed utvinns kan vidarebearbetas bl.a. för syntes av plattformskemikalier eller som beståndsdelar av olika slags kompositmaterial. En annan eftersträvad tillämpning är utveckling av ”ihåliga joniska-eutektiska vätskor”. Detta innebär även genomförande av studier i flödesreaktorer med syfte att producera olika kemikalieströmmar av intresse för förnybar ekonomi. Detta innefattar experimentell design, MS-analys, identifiering av reaktionsprodukter, kvantifiering och efterföljande optimering för att generera framtidens kemikalier, drivmedel och material. Projektet skall även bidra till förståelse av mekanismerna bakom olika kemiska transformationer av koldioxid.

Projektet innefattar ett nära samarbete med forskare från Wallenberg Wood Science Center (http://www.wwsc.se) samt Bio4Energy konsortiet (http://www.bio4energy.se/) och Laboratoriet för teknisk kemi och reaktionsteknik (http://www.abo.fi/institution/tekniskkemi). Dessutom eftersträvar vi att samarbeta med andra forskargrupper inom kemiteknik, katalys- och reaktionsteknik i Sverige och andra länder. All nödvändig utrustning för materialsyntes, karakterisering och analys kommer att finnas tillgänglig vid Kemiska institutionen, Umeå universitet samt vid samarbetsuniversiteten såsom Åbo Akademi i Finland. Inom projektet interagerar vi även med forskare och andra forskningsprojekt inom forskningsinriktningen Teknisk kemi vid Kemiska institutionen (http://www.umu.se/kemiska-institutionen/forskning/teknisk-kemi/). Vår forskning har också starka relationer till industrin såsom t.ex. RISE Processum Biorefinery Initiative i Örnsköldsvik (http://www.processum.se).

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år med start enligt överenskommelse.

Kvalifikationer
För behörighet krävs en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i något av ämnena kemi, kemiteknik, heterogen katalys, materialvetenskap, skoglig kemi eller motsvarande ämnesområden. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

En gedigen bakgrund och erfarenhet av de fysikaliska, kemiska och materialvetenskapliga metoder som är relevanta för syntes och tillämpning av jonvärskor och eutekter är ett krav. Dokumenterad skicklighet i syntes och karakterisering av jonvätskor och eutekter är ett krav liksom praktiska erfarenheter av studier och karakterisering av jonvätskor, eutekter och porösa vätskor. Även användning av trycksatta flödesreaktorer i laboratorieskala tillhör kompetenser som krävs. Vidare krävs erfarenhet av metodutveckling av för kemitekniken relevanta analysmetoder (e.g. NMR, GC-MS och HPLC). Mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift är ett krav liksom god samarbets- och initiativförmåga.

Dokumenterad erfarenhet från forskning rörande användning och utveckling av kolkatalysatorer ur bioavfall i andan av ’grön kemi’ är meriterande. Du ska vara starkt motiverad och intresserad av att lära dig att utveckla nya metoder, samt av att verka i en internationell miljö. Internationell erfarenhet är därför meriterande.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla:

- ett följebrev som sammanfattar dina kvalifikationer, forskningsintressen och motiv för ansökan (max 4 sidor),
- en meritförteckning med publikationslista,
- kopior av din doktorsavhandling och relevanta publikationer,
- kopior av doktorsexamensbevis samt andra relevanta examensbevis och betyg,
- namn och aktuella kontaktuppgifter till två-tre referenspersoner,
- övriga handlingar du vill åberopa.

Ansökan skall skrivas antingen på engelska eller svenska och vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem senast 13 december 2019.

Närmare upplysningar lämnas av Prof. Jyri-Pekka Mikkola, 090-786 5000, mailto:[email protected]

Vi ser fram emot din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Förste forskningsingenjör i cryo-EM

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker en förste forskningsingenjör till ett projekt som innefattar strukturstudier av amyloida proteinfibrer med hjälp av cryo-EM teknik. Ansök se... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker en förste forskningsingenjör till ett projekt som innefattar strukturstudier av amyloida proteinfibrer med hjälp av cryo-EM teknik.

Ansök senast 3 januari 2020.

Projektbeskrivning
Projektet avser att strukturellt karakterisera uppbyggnaden av amyloidfibrer av i första hand proteinet transthyretin. Detta protein finns i våra röda blodkroppar och orsakar för det mesta ingen skada. För vissa personer med ärftliga mutationer i transtyretinproteinet kan felveckningar uppstå som leder till att proteinmolekylerna kletar ihop sig i långa trådliknande strukturer som över tiden förstör vävnader och organ. Sjukdomen går under benämningen FAP men kallas ibland i folkmun för Skelleftesjukan. Vi avser att ta reda på uppbyggnaden av dessa fibrer med cryo-EM.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innefattar proteinrening och framställning och rening av TTR amyloidfibrer. I arbetsuppgifterna ingår datasamling med hjälp av befintlig cryo-EM utrustning vid UCEM, Umeå universitet. Strukturbestämning utifrån detta data, strukturanalys samt att skriva manuskript ingår också i arbetet. En del av arbetet är att vara ett stöd för postdoktorer, doktorander och studenter i gruppen.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen i kemi eller molekylärbiologi eller motsvarande samt erfarenhet av studier inom amyloida proteiner. Du ska ha stor kunskap inom området strukturbiologi samt erfarenhet av att själv driva projekt och behärska alla moment av strukturbestämning med hjälp av cryo-EM. Det krävs att du har kompetens att själv ansvara för förberedelser samt på plats ansvara för screening och datasamling på en Titan Kryos. Erfarenhet av programvara som Coot krävs. Goda kunskaper i att skriva vetenskapliga artiklar på engelska är ett krav.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2021-09-30. Tillträde 2020-02-01 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 3 januari 2020.

Närmare upplysningar lämnas av Prof Elisabeth Sauer-Eriksson, tfn: 090-7865923 eller e-post: mailto:[email protected].

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: https://www.umu.se/kemiska-institutionen/.




Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Förste forskningsingenjör i Energiteknik

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Institutionen för tillämpad fysik och elektronik söker en förste forskningsingenjör med inriktning mot bestämning och modellering av kalkstenars brännegenskaper. Anstäl... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Institutionen för tillämpad fysik och elektronik söker en förste forskningsingenjör med inriktning mot bestämning och modellering av kalkstenars brännegenskaper.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2021-04-30. Tillträde 2020-06-01.

Projektbeskrivning
Kännedom om reologiska egenskaper hos den slagg som bildas av smältande aska vid suspensionsförgasning av biomassa är av yttersta vikt för pågående processutveckling. Egenskaperna är beroende av bränslesammansättning och processvariabler. Projektet syftar till att vidga området med kända egenskaper för att göra teknologin mer flexibel och förutsägbar. Specifikt kommer viskositetsmodeller utvärderas teoretiskt och experimentellt. Vidare kommer modellerna implementeras i processimulerande modeller och i studier som jämför predikterade egenskaper med observationer från experiment i större skala. En stor del av modelleringsarbetet kommer att ägnas åt att öka förståelsen av effekter av partiell smälta, löslighet mellan olika system, samt möjliga reaktioner mellan het slagg och reaktorers infodringsmaterial.

Arbetsuppgifter
Arbetet består i  att utföra arbetsuppgifter relaterade till mätningar och simuleringar av egenskaper hos biomassaaskor, kopplade till projektet Bio4Gasification – en del av Svenskt Förgasningscentrum. Specifikt innefattas följande:

- Leda arbetet med uppstart av HT-viskometer samt metodutveckling specifik för slagg från biomassa-aska.
- Leda arbetet med MD-Simuleringar (molecular dynamics) av viskositet för relevanta slagger.
- Delta vid materialexponeringar för undersökning av korrosion av keramiska material i kontakt med smält aska

Arbetet innebär såväl självständigt analytiskt- och laborativt arbete, som brett samarbete med forskare främst inom forskargruppen TEC-Lab vid TFE, och inom projektgruppen för Bio4Gasification.

Kompetenskrav
Den framgångsrika sökanden har doktorsexamen i energiteknik med inriktning mot termisk processkemi eller motsvarande. Dokumenterad erfarenhet av att genomföra avancerade termokemiska experiment samt modellering (termodynamisk faskemisk jämvikt, viskositet och MD-simuleringar) och karakterisering av rheologiska egenskaper hos smält aska från biomassa är också ett krav. Erfarenhet av experiment relaterade till asksmältor i större skala (pilot eller industri), såväl som arbete med relevanta analytiska tekniker (tex. HT-viskometer, SEM-EDS och XRD) är meriterande.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Vi söker en nyfiken och initiativrik medarbetare som vill vara med och utveckla den dynamiska forskningsmiljön vid TEC-Lab. Vi hoppas hitta dig som har ett personligt engagemang för forskningen inom energi- och återvinningsprocesser, samt ett intresse för utvecklingen av framtida hållbara industriella system inom t ex bioenergi, bioraffinaderier och annan processkemi.

Ansökan
Ansökan ska i sin helhet vara skriven på engelska eller svenska och bestå av följande handlingar:

- Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden och motivering till varför du söker anställningen samt dina kontaktuppgifter
- Curriculum vitae (CV)
- Publikationslista
- Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg
- Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner som känner till dina akademiska kvalifikationer

Du ansöker via vårt rekryteringssystem. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Ansökan ska vara inskickad senast 2020-01-10

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Avdelningschef till Kemlaboratoriet

Ansök    Jun 18    SYNLAB    Kemist
Vi söker en Avdelningschef till Kemavdelningen i Umeå Har du gedigen kunskap inom kemi och erfarenhet av arbete på laboratorium? Gillar du att motivera och utveckla människor och att leda och planera verksamhet?  Då kan du vara den vi söker! Om tjänsten Gruppen består av cirka 15 laboranter som arbetar dag och kväll schemalagt över vardagar och helger. Ditt huvudsakliga uppdrag som avdelningschef är att leda och motivera dina medarbetare och fördela arbe... Visa mer
Vi söker en

Avdelningschef till Kemavdelningen i Umeå
Har du gedigen kunskap inom kemi och erfarenhet av arbete på laboratorium? Gillar du att motivera och utveckla människor och att leda och planera verksamhet?  Då kan du vara den vi söker!

Om tjänsten
Gruppen består av cirka 15 laboranter som arbetar dag och kväll schemalagt över vardagar och helger. Ditt huvudsakliga uppdrag som avdelningschef är att leda och motivera dina medarbetare och fördela arbetet så att rätt kapacitet och leveranssäkerhet upprätthålls.

Detta gör du genom att:


• Leda den dagliga verksamheten samt ansvara för förbättringsarbetet på avdelningen.
• Ansvara för löpande bemanningsfrågor och schemaläggning.
• Ansvara för gruppens kvalitets- och miljöarbete utifrån gällande rutiner och föreskrifter.
• Delta operativt i produktionen.
• Ansvara för delegerade arbetsmiljö- och brandskyddsuppgifter.
• Ansvara för introduktion, upplärning och utveckling av personalgruppen.
• Utveckla och motivera medarbetarna.

Arbetsuppgifter såsom att ansvara för att analysarbetet utförs enligt metodbeskrivning samt problemlösning kring resultat är också arbetsuppgifter som ingår i tjänsten.

Din profil
Vi tror att du som söker har god självinsikt och är medveten om dina styrkor och utvecklingsområden som ledare. Som ledare på SYNLAB förväntar vi oss att du agerar utifrån företagets värderingar, att du är ett föredöme för andra med förmåga att skapa förtroende, engagemang och delaktighet. För att göra detta tror vi att du är:


• Empatisk – Du är medveten om hur situationer och kommunikation påverkar andra.
• Mål- och resultatinriktad - Du tar initiativ och arbetar fokuserat för att uppnå önskat resultat.
• Flexibel – Du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och ser möjligheter i förändringar.
• Prestigelös – Kontinuerligt frågar efter och ger återkoppling till din omgivning.

Du som söker bör ha högskoleutbildning inom kemi, alternativt motsvarande erfarenhet, liksom flerårig erfarenhet av laboratoriearbete. Tidigare erfarenhet av industriell tillverkning eller personalledning är meriterande.

Goda kunskaper i svenska, tal och skrift, är ett krav då instruktioner, säkerhetsföreskrifter och metodbeskrivningar är skrivna på svenska.

Vårt erbjudande
På SYNLAB kommer du att arbeta tillsammans med hängivna, kompetenta och engagerade kollegor med högt ställda krav på säkerhet och kvalitet. Vi arbetar utifrån Lean-konceptet vilket gör att vi har korta beslutsvägar och ett starkt förändringsdriv i alla delar av organisationen. Våra värderingar Respekt för individen, Kunden i fokus och Ständig förbättring är viktiga för oss. På SYNLAB gör vi skillnad - SYNLAB medverkar till en förbättrad miljösituation och till ett långsiktigt hållbart samhälle. Välkommen till en organisation som bidrar till en hälsosammare värld!

Hur och när?
Tjänsten är en tillsvidareanställning och ska helst tillsättas under hösten/vinter 2019 eller enligt överenskommelse.

Kontaktperson

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta:

Sasha Miladinovic, platschef, Tfn: 076-527 41 77.

Beatrice Hauswald, HR-generalist, Tfn: +46 13-25 49 47.

Är du intresserad av att bli vår nya medarbetare i Umeå?

Välkommen med din ansökan, innehållande en kort beskrivning av dig själv på svenska, varför du söker tjänsten samt ett CV, senast den 5 juli 2019. Vi kommer att hålla löpande intervjuer under ansökningstiden.

SYNLAB Analytics & Services Sweden AB ingår i koncernen SYNLAB Group. I Sverige gör vi ca 4 miljoner analyser inom miljö- och livsmedelsbranschen varje år. Genom våra avancerade analyser på vatten, mark, livsmedel och luft bidrar vi till en bättre miljö och till att skydda allmänhetens hälsa. Vi medverkar till en förbättrad miljösituation och till ett långsiktigt hållbart samhälle. I Sverige är vi cirka 300 medarbetare spridda på flera orter från Malmö i söder till Umeå i norr. Huvudkontoret är placerat i Linköping. Besök oss gärna på www.synlab.se

Inför varje rekrytering har vi gjort noggranna val av annonsvägar och exponering. Vi undanber oss därför samtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare. Visa mindre

Förste forskningsingenjör (2 år)

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Projektbeskrivning Autofagi är en evolutionärt konserverad självätandeprocess, huvudsakligen för att eliminera eller återvinna dysfunktionella cellulära organeller eller o... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Projektbeskrivning
Autofagi är en evolutionärt konserverad självätandeprocess, huvudsakligen för att eliminera eller återvinna dysfunktionella cellulära organeller eller oanvändbara proteiner.

Autofagi spelar en viktig roll inom fysiologi, inklusive utveckling och åldrande, och har associerats med olika mänskliga sjukdomar inkluderande cancer, neurodegeneration och patogen infektion. Modulering av autofagi ingår i behandling av sjukdomar såsom neurodegenerering och cancer. Trots omfattande forskning är mekanismerna för autofagosombildning och autofagi-reglering ännu inte fastställda.

Genom att använda en kombination av cellbiologiska, strukturbiologiska och kemiskt genetiska metoder har vi klargjort grundläggande mekanismer bakom autofagosombildning. I vårt laboratorium har vi identifierat en ny mekanism hos virulenta bakterier (Legionella) för att undvika värdcellens autofagi (eLife 2017). Vi har även identifierat nya småmolekylära kemotyper för autofagimodulering och nya cellulära mål som ingår i mekanismerna för autofagireglering (Angew Chem 2017, Nat Chem Biol 2019). I detta projekt kommer en kombination av cellbiologiska, biokemiska och kemiska- och kemo-optogenetiska metoder att användas för att förstå mekanismerna bakom uppbyggnaden av mebran vid autofagi och bakteriell interaktion med värdautofagi. I projektet används tekniker såsom mikroskopi på celler, western blotting, knock-out/down, analys av cellulära fenotyper, proteinuttryck och rening, samt biokemisk och karaktärisering och syntetisk kemi.

Projektet finansieras av Europeiska forskningsrådet (ERC) samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW). Projektet är tvärvetenskapligt med starka samarbeten mellan olika vetenskapliga discipliner.

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta med bland annat;

- Att designa och genomföra experiment inom cellbiologisk forskning på autofagi
- Bearbeta och analysera resultat och data
- Kommunicera resultaten med handledare och andra medlemmar i gruppen
- Belysa mekanismerna för autofagosombildning genom användning av cellbiologiska och biokemiska metoder eller utveckla nya kemiska metoder för att kontrollera cellulära funktioner
- Handleda studenter
- Skriva vetenskapliga artiklar

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen inom cellbiologi eller motsvarande samt mer än tre års forskningserfarenhet på postdoktoral nivå inom cellbiologi, kemisk biologi eller motsvarande område. Då du förväntas utforma och genomföra projekt självständigt men också i nära samarbete med gruppledare och andra medlemmar i teamet är självständighet och en god samarbetsförmåga krav. Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs.

Dokumenterade erfarenheter inom autofagiforskning och cellbiologiska tekniker (stabila cellinjer, western blotting, siRNA, CRISPR-Cas och/eller mikroskopi på celler) är starkt meriterande. Dokumenterade erfarenheter inom syntetisk kemi och/eller fotokemisk biologi är starkt meriterande. En god publikationslista är önskvärt.

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år (730 dagar). Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan
Din kompletta ansökan ska innehålla;

- Ett personligt brev med dina kvalifikationer samt motivering till varför du söker anställningen (max 2 sidor)
- CV med publikationslista
- Kopior av examensbevis inklusive doktorsexamen
- Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 5 juli 2019.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta professor Yaowen Wu, mailto:[email protected].

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se http://www.umu.se/kemiska-institutionen/ och http://www.umu.se/kemiskt-biologiskt-centrum/.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Projektassistent , 1 års anställning

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinrikt... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.


Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.



Beskrivning av arbetsuppgifter

Utvärdering av olika protokoll för behandling av vävnadsprover från smågnagare och människa för avbildning med optisk projektionstomografi (OPT) and Light Sheet Fluorescence Microscopy (LSM).

Förutom arbete med dessa avbildningsplattformar inkluderar arbetsuppgifterna bl.a. vävnadsdissektion och tillämpandet av ett flertal protokoll för immunohistokemiska tekniker samt för kemisk behandling av vävnader för att göra dessa optiskt transparenta.

Kvalifikationer
Grundläggande kunskaper inom analytisk kemi eller motsvarande på högskolenivå motsvarande Fil. Kand. Genomförd kurs i försöksdjurskunskap. Goda praktiska och teoretiska kunskaper avseende OPT avbildning och immunohistokemiska tekniker. Du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på engelska.



Övriga önskvärda kvalifikationer
Grundläggande kunskaper om bukspottkörtelns anatomi och funktion. Tidigare erfarenhet av bildanalysmjukvaror (ffa. Imaris).



Villkor
Heltid, tidsbegränsad till 1 år.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Förste forskningsingenjör - eutekter / reversibla joniska vätskor

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Kemiska institutionen söker nu en förste forskningsingenjör inom ett projekt som syftar till utveckling av reversibla jonvätskor samt eutektiska lösningsmedel för diverse ... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Kemiska institutionen söker nu en förste forskningsingenjör inom ett projekt som syftar till utveckling av reversibla jonvätskor samt eutektiska lösningsmedel för diverse tillämpningar från fraktionering av lignocellulosa till syntes av kemikalier.

Kemiska institutionen söker nu en förste forskningsingenjör inom ett projekt som syftar till utveckling av reversibla jonvätskor samt eutektiska lösningsmedel för diverse tillämpningar från fraktionering av lignocellulosa till syntes av kemikalier. Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till 2 år. Sista ansökningsdag är 2019-04-23.

Projektbeskrivning
Projektet ska bidra till ökad förståelse av mekanismerna bakom diverse omvandlingar av biomassa under fraktionering samt upplösningsprocesser. Det innefattar ett nära samarbete med forskare från Wallenberg Wood Science Center (https://umu.mynetworkglobal.com/center/tool/position/260559/edit/tab:3/checklist:TA/wwsc.se) samt Bio4Energy konsortiet (http://www.bio4energy.se/) och laboratoriet för teknisk kemi och reaktionsteknik (http://www.abo.fi/institution/tekniskkemi). Dessutom eftersträvar vi att samarbeta med andra forskargrupper inom kemiteknik, katalys- och reaktionsteknik i Sverige och andra länder. All nödvändig utrustning för fraktionering, syntes, karakterisering och analys kommer att finnas tillgänglig vid Kemiska institutionen, Umeå universitet samt vid samarbetsuniversiteten såsom Åbo Akademi i Finland. Inom projektet interagerar vi även med forskare och andra forskningsprojekt inom forskningsinriktningen Teknisk kemi vid Kemiska institutionen (http://www.umu.se/kemiska-institutionen/forskning/teknisk-kemi). Vår forskning har också starka relationer till industrin såsom t.ex. SP Processum Biorefinery Initiative sfären i Örnsköldsvik (http://www.processum.se).

Vi söker nu en förste forskningsingenjör med fördjupning i vidareutveckling av fraktioneringsprocesser och kemikaliesyntes som sker med hjälp av eutekter och reversibla (”switchable”) joniska vätskor.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna avser utveckling, syntes och karakterisering av relevanta djupa eutektiska blandningar och reversibla joniska vätskor för fraktionering av linocellulosa (framförallt träd) samt kemikalier. Fraktionerna som härmed utvinns kan vidarebearbetas bl.a. för syntes av plattformskemikalier eller som beståndsdelar av olika slags kompositmaterial. Detta innebär även genomförande av studier i flödesreaktorer i syftet att producera olika kemikalieströmmar av intresse för förnybar ekonomi. Detta innefattar experimentell design, MS-analys, identifiering av reaktionsprodukter samt kvantifiering och efterföljande optimering för att generera framtidens kemikalier, drivmedel och material.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i något av ämnena kemi, kemiteknik, materialvetenskap inom kemi, skoglig kemi eller motsvarande. En gedigen bakgrund och kunskap om de fysikaliska, kemiska och materialvetenskapliga metoder som är relevanta för användning av joniska vätskor krävs.

Du ska ha utmärkta och dokumenterade kunskaper i avancerade 2D-NMR-tekniker. Dokumenterade praktiska färdigheter som omfattar syntes och karakterisering av djupa eutektiska blandningar eller joniska vätskor för syntes av kemikalier samt fraktionering av lignocellulosa och tillämpningar för de erhållna fraktionerna är ett krav liksom kunskaper i analys av lignocellulosafraktioner (kolhydratanalys m.m.). Även användning av flödesreaktorer i laboratorieskala tillhör kompetenser som krävs.

Vidare krävs erfarenhet av metodutveckling av för kemitekniken relevanta analysmetoder (e.g. GC-MS och HPLC). Du ska även kunna skriva vetenskapliga publikationer och rapporter på engelska. Därför krävs mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift. Du ska vara starkt motiverad och intresserad av att lära dig att utveckla nya metoder, samt av att verka i en internationell miljö.

Internationell postdoktorerfarenhet är meriterande liksom kunskaper i svenska språket är meriterande. Det är önskvärt att du har dokumenterad erfarenhet från forskning rörande användning och utveckling av fraktioneringsprocesser med hjälp av eutekter samt reversibla joniska vätskor i andan av ’grön kemi’.

Anställningen är tidsbegränsad till två år heltid (730 dagar) med start eller enligt överenskommelse.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla:

- ett följebrev som sammanfattar dina kvalifikationer, forskningsintressen och motiv för ansökan (max 2 sidor),
- en meritförteckning med publikationslista,
- kopior av din doktorsavhandling och relevanta publikationer,
- kopior av examensbevis eller motsvarande,
- namn och aktuella kontaktuppgifter till två-tre referenspersoner.

Sista ansökningsdag är 2019-04-23. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan. Närmare upplysningar lämnas av Prof. Jyri-Pekka Mikkola, 090-786 5000, mailto:[email protected]

Vi ser fram emot din ansökan!

Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC, http://www.umu.se/kemiskt-biologiskt-centrum) vid Umeå universitet är en kreativ och interaktiv miljö, som omfattar sex institutioner och två forskningsenheter, med egen tillgång till utmärkta instrument och anläggningar. Kemiska institutionen har ca 200 anställda och institutionen bedriver forskning och utbildning samt har en omfattande samverkan med omgivande samhälle. För mer information, se http://www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

Förste forskningsingenjör i toxikokinetik och beräkningskemi

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också. Vi söker en förste forskningsingenjör för projekt med fokus inom toxikokinetik, farmakokinetik eller beräkningskemi och ett särskilt intresse för kemikalier och människors... Visa mer
Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.




Vi söker en förste forskningsingenjör för projekt med fokus inom toxikokinetik, farmakokinetik eller beräkningskemi och ett särskilt intresse för kemikalier och människors hälsa.

Du kommer att arbeta i ett stort nätverk av forskare i projekt som syftar till att ta fram modeller och system för att studera kombinationseffekter och identifiera hormonstörande kemikalier. Vår specifika uppgift är att ta fram modeller för att kunna förutsäga biologiska effekter samt halter och fördelning av kemikalier i människa och andra organismer. Sista ansökningsdag är 2019-05-27.

Projektbeskrivning
Projektet med titeln “Riskmodellering av realistiska blandningar av endokrinstörande kemikalier och etablering av zebrafisk (Danio rerio) embryo som modellorganism” syftar till att ta fram experimentella data och modeller för att bättre förstå effekter av kombinationer av kemikalier. En målsättning är att ta fram förfinad metodik för riskbedömning av komplexa blandningar med utgångspunkt i additionsmodellen och halt vid målorganet. Nya markörer för exponering kommer att sökas genom genomik- och metabolomikstudier. Vår del i projekten är framförallt att utveckla så-kallade fysiologiskt baserade toxikokinetiska (PBTK) modeller med syfte att ta fram tidsupplöst data för distribution av kemikalier i olika organismer med fokus på zebrafisk som modellorganism. Vi skall också ta fram datadrivna modeller (machine learning och traditionella statistiska metoder) för att prediktera kemikaliers påverkan på främst sköldkörtelsystemet. Stora datamängder kommer att genereras i projekten där vi är ansvariga för modellutveckling och tolkning. Vi kommer att samverka med övriga forskargrupper i projektet för att tolka data och rapportera resultat.

Arbetsuppgifter
Arbetet innebär att etablera, använda och utveckla modeller för toxikokinetik med syfte att studera fördelning av kemikalier i olika organismer med fokus på zebrafisk och människa. Du kommer också att ansvara för att ta fram datadrivna modeller för att prediktera effekter på sköldkörtelsystemet. Du kommer att samverka med övriga forskargrupper i projektet för att rapportera resultat och dela på data. Resultat skall rapporteras vid vetenskapliga möten samt vetenskapliga tidskrifter. Samarbete och handledning av övriga anställda i forskargruppen är också en del av arbetet.

Kompetenskrav
Vi söker dig med doktorsexamen i kemi, toxikologi, farmakologi eller biologi, eller motsvarande samt dokumenterad kompetens i engelska såväl muntligt som skriftligt. Du skall vara strukturerad, självständig, initiativrik, driven och ha förmåga att samarbeta med andra inom området.

Meriterande är dokumenterad erfarenhet i toxikokinetik/farmakokinetik modellering (PK/TK, PBPK/PBTK), multivariata statistiska metoder och mjukvara som t.ex. R, Matlab, Python, KNIME, Berkley Madonna, GastroPlus, SimCyp, WinNonlin, NONMEM. Postdoktoral erfarenhet är också en merit.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, publikationslista, doktorsexamensbevis, andra relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Sista ansökningsdag är 2019-05-27. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan.

Anställningsvillkor
Anställningen avser heltid och är tillsvidare med tillträde snarast. Provanställning kan komma att tillämpas.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Professor Patrik Andersson, tfn: 090-7865266, 070-3039856 eller e-post: mailto:[email protected].

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: http://www.umu.se/kemiska-institutionen.

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre