Lediga jobb som Zoolog i Umeå

Se lediga jobb som Zoolog i Umeå. Genom att välja en specifik arbetsgivare kan du även välja att se alla jobb i Umeå som finns hos arbetsgivaren.

FORMAS-finansierad postdok om personligheter hos älg

Ansök    Nov 24    Sveriges Lantbruksuniversitet    Zoolog
Institutionen för vilt, fisk och miljö Institutionen för vilt, fisk och miljö (VFM), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Umeå, söker en postdok med stort intresse för klövviltets beteendeekologi och förvaltning. Kandidaten kommer att arbeta inom det pågående SLU-projektet ”Viltsamverkan i brandens spår”, ett samarbetsprojekt mellan SLU och olika markägare och intressegrupper (t.ex. Sveaskog) som syftar till att följa skogsbrändernas ekologiska effekter i ... Visa mer
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Institutionen för vilt, fisk och miljö (VFM), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Umeå, söker en postdok med stort intresse för klövviltets beteendeekologi och förvaltning. Kandidaten kommer att arbeta inom det pågående SLU-projektet ”Viltsamverkan i brandens spår”, ett samarbetsprojekt mellan SLU och olika markägare och intressegrupper (t.ex. Sveaskog) som syftar till att följa skogsbrändernas ekologiska effekter i flerartssystem med bytesdjur-rovdjur i brukade skogslandskap. Tjänsten kommer att vara placerad vid SLU i Umeå, men kommer även att omfatta längre besök (upp till 6 månader) vid Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim och Inland Norges yrkeshögskole (INN) i Evenstad.
 
VFM erbjuder en kreativ, stimulerande och mycket internationell miljö och bedriver internationellt erkänd forskning, utbildning och miljöövervakning inom forskningsområdena zooekologi, akvatisk ekologi, molekylär ekologi och restaureringsekologi (se https://www.slu.se /sv/avdelningar/vilda-fisk-miljöstudier/forskning/forskningsområden/). Institutionen har många internationella medarbetare och väletablerade nationella och internationella samarbeten, vilket ger givande utbytesmöjligheter.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Arbetsuppgifter:
Den framgångsrika kandidaten kommer att kvantifiera och analysera individuell variation i beteenden ("personligheter") hos älg och kvantifiera om personlighetstyper skiljer sig i överlevnad. Dessutom kommer hen under vistelser på NINA och INN att undersöka hur älgens personlighetstyper, och kalvöverlevnad, påverkas av närvaro och aktiviteter av varg, brunbjörn och jakt. En avgörande del av detta projekt är tillämpningen av resultaten inom skogsbruk och viltförvaltning. Den framgångsrika kandidaten kommer att samarbeta med intressenter inom älgförvaltningen för att ta fram förslag på reviderade övervaknings- och förvaltningsverktyg. Kandidaten kommer att analysera fleråriga individbaserade rörelse-, aktivitets- och överlevnadsdata av älg som skall kopplas till olika typer av miljödata. Kandidaten kommer att ha ett nära samarbete med projektet ”Viltsamverkan i brandens spår”, samt andra forskningsprojekt.
 
Under projektets gång kommer kandidaten att ha ett nära samarbete med andra medlemmar inom kompetensområdet "Animal Ecology" vid VFM, samt ha möjlighet att handleda studenter. Den framgångsrika kandidaten kommer också att ha möjlighet att vara involverad i annan viltforskning och utveckla egna forskningsintressen relaterade till olika aspekter av viltekologi och viltförvaltning i flerartssystem.

Kvalifikationer:
Den framgångsrika kandidaten ska ha en doktorsexamen i zooekologi eller liknande område, med stark expertis och erfarenhet av beteendeekologi och biologi hos hjortdjur (t.ex. beteende, stressfysiologi, interaktion mellan bytesdjur och rovdjur) från olika europeiska ekosystem och arter. Utöver denna breda bakgrund ska den framgångsrika kandidaten ha en specifik bakgrund inom området djurpersonlighet, helst med avseende på hjortdjur, och ha bidragit till utvecklingen av detta område. Hen visar också stark analytisk förmåga och erfarenhet av avancerad statistisk modellering av individers rörelser och beteenden. Kandidater som redan har etablerat kontakter och/eller samarbeten med våra nyckelpartners NINA och INN kommer att prioriteras. Ett väletablerat nätverk av andra internationella samarbeten kommer också att räknas som en merit. Den framgångsrika kandidaten är en mycket motiverad, snabblärande, teamorienterad kandidat med omfattande vetenskaplig publicering inom området hjortdjursbeteenden och personligheter. Kritiskt tänkande och erfarenhet av akademiskt skrivande och presentation kommer att vara grundläggande för att uppfylla de uppsatta målen. Tidigare fälterfarenhet av hantering av stora däggdjur är ett stort plus. Förståelse av svenska språket är inget krav, men en stark vilja att lära sig grundläggande svenska är meriterande.

Anställningen är avsedd för en junior forskare och vi söker främst personer som avlagt doktorsexamen för högst tre år sedan

Placering:
Umeå, Sverige

Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning 36 månader.

Omfattning:
100%

Tillträde:
Mars 2024 eller enligt överenskommelse

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 2023-12-11.

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/



Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen. Visa mindre

Fältassistenter för projekt i gammelskog (7-8 platser)

Ansök    Mar 3    Umeå Universitet    Zoolog
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som g... Visa mer
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


 




Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet söker 7-8 fältassistenter för att arbeta med ett projekt i gammelskog.

Anställningen är en intermittent anställning, en timanställning med ramavtal, läs mer nedan. Tillträde
2023-05-02 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2023-03-27. Välkommen med din ansökan!

Projektbeskrivning
Forskningsprojektet syftar till att öka förståelse av svenska gammelskogars kolupptag och kolinlagring. Under sommaren 2023 kommer vi därför att besöka ~12 gammelskogar utspridda i Sverige; från fjällnära skog i Norrbotten till blandskog i Kronobergs län.

Arbetsuppgifter och praktisk information
Vi mäter kollager och -flöden från mark, mycorrhiza, rötter, undervegetation och träd. Bland annat genom CO2-mätningar med IRGA (Infrared gas analyser), borrning av trädkärnor, markprovtagning, samt installation av olika sensorer och annan utrustning.

Arbetsdagarnas längd kommer att variera beroende på rådande förhållanden och omständigheter. Boendet kommer att variera under fältsäsongen, i vissa fall tältar vi i närheten av våra mätlokaler annars enklare boende på vandrarhem.

Kvalifikationer
Vi söker dig med högskolepoäng inom naturvetenskap eller liknande. Du har dokumenterad erfarenhet av fältarbete i varierande väderförhållanden, vandring i krävande terräng samt är van att tälta. Det är också ett krav med dokumenterad erfarenhet av skogsinventering, markprovtagning, CO2-mätningar eller borrning av trädkärnor. Arbetet kräver stor noggrannhet, självständighet, initiativrikedom, god samarbetsförmåga och en problemlösande attityd. Du har även god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på engelska. B-körkort är även det ett krav för denna anställning.

Intermittent anställning
En intermittent anställning med ramavtal innebär att du kan bli erbjuden schemalagda anställningstillfällen under en ramperiod på max 9 månader. Anställningstillfällena tidsbegränsas med stöd av LAS 5 § 1 p. Att stå till förfogande på detta sätt innebär att du kan tacka ja eller nej till varje tillfälle du erbjuds att arbeta på och att ett nytt anställningsförhållande inträder vid varje enskilt tillfälle som du arbetar. I praktiken innebär det att du har en timanställning.

Den preliminära arbetsperioden för denna intermittenta anställning är 2023-06-26 – 2023-08-10 men med ett ramavtal på 9 månader, detta för att kunna erbjuda arbete även efter den schemalagda arbetsperioden, om behov uppstår.

Ansökan
Du ansöker via vårt rekryteringsverktyg Varbi. Ansökan, skriven på svenska eller engelska, skall innehålla:

- CV och personligt brev
- Kopior på betyg och intyg
- Kontaktuppgifter till två referenspersoner

Kontakt
Vid frågor rörande anställningen, vänligen kontakta:
Doktorand Hanna Axén, mail: [email protected], mobil: 090-786 55 43
Professor Daniel Metcalfe, mail: [email protected], mobil: 072-205 2795

Om Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap: https://www.umu.se/institutionen-for-ekologi-miljo-och-geovetenskap/

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Visa mindre

FORMAS-funded postdoctoral fellowship on moose personality

Ansök    Nov 24    Sveriges Lantbruksuniversitet    Zoolog
Department of Wildlife, Fish, and Environmental Studies The Department of Wildlife, Fish, and Environmental Studies (WFE), Swedish University of Agricultural Sciences (SLU), Umeå, is looking for a postdoc with a strong interest in behavioral ecology of cervids and wildlife management. The candidate will work within the ongoing SLU project “Viltsamverkan i brandens spår”, a collaborative project between SLU and different landowners and stakeholders (e.g., S... Visa mer
Department of Wildlife, Fish, and Environmental Studies
The Department of Wildlife, Fish, and Environmental Studies (WFE), Swedish University of Agricultural Sciences (SLU), Umeå, is looking for a postdoc with a strong interest in behavioral ecology of cervids and wildlife management. The candidate will work within the ongoing SLU project “Viltsamverkan i brandens spår”, a collaborative project between SLU and different landowners and stakeholders (e.g., Sveaskog) aimed at following the ecological effects of the forest fires with in multiple prey-predator systems. The project will be hosted at SLU in Umeå, but will also include longer visits (up to 6 months) at the Norwegian Institute for Nature Research (NINA) in Trondheim and the Inland Norway University for Applied Sciences (INN) in Evenstad.

The department offers a creative, stimulating, and highly international environment and performs internationally recognised research, education, and environmental monitoring in the research areas of animal ecology, aquatic ecology, molecular ecology and restoration ecology (see https://www.slu.se/en/departments/wildlife-fish-environmental-studies/research/research-areas/). The department has many international employees and well-established national and international collaborations, giving fruitful exchange opportunities.

Read more about our benefits and what it is like to work at SLU at https://www.slu.se/en/about-slu/work-at-slu/

Duties:
The successful candidate will quantify and analyse individual variation in moose behavioural syndromes (“personalities”) and quantify whether personality types differ in survival. Additionally, during stays at NINA and INN, s(h)e will investigate how moose personality types, and their calf survival, respond to the presence and activity of wolf, brown bear and harvesting by humans. A crucial part of this project is the application of the findings to forestry and wildlife management and the successful candidate will collaborate with interest groups and end-users in moose management to develop suggestions for revised monitoring and management tools. The candidate will analyse multi-annual individual-based movement, acceleration and survival data linked to environmental data. The candidate will closely collaborate with “Viltsamverkan i brandens spår” as well as other research projects.   

During the project, the candidate will closely collaborate with other members of the competence area “Animal Ecology” at WFE as well as will have possibility to supervise students. The successful person will also have opportunities to be involved in wildlife research and develop own research interests related to different aspects of wildlife ecology and management in a multi-species system.

Qualifications:
The successful candidate should hold a PhD in animal ecology or similar field, with strong expertise in and experience with the behavioural ecology and biology of cervids (e.g., behaviour, stress physiology, prey-predator interaction) across different European ecosystems and species. In addition to this broad background, the successful candidate will have a specific background in the field of animal personality, ideally with respect to cervids, and have contributed to the development of this field. S(h)e can also show strong analytical skills and experience with advanced statistical modelling of animal movement and animal behavioural syndromes. Candidates that have already established contacts and/or collaborations with our key partners NINA and INN will be prioritized. A well-established network of other international collaborations will also count as a merit. The successful candidate is a highly motivated, fast-learning, team-oriented candidate with a successful publication record in the field of cervid behavior and personalities.  Critical thinking and experience in academic writing and presenting will be fundamental for the fulfilment of the set objectives. Previous field experience with handling large mammals is a big plus. An understanding of the Swedish language is not a requirement, but a strong willingness to learn basic Swedish will be a merit.

As postdoctoral appointments are career-developing positions for junior researchers, we are primarily looking for candidates with a doctoral degree that is three years old at most.

Place of work:
Umeå, Sweden

Form of employment:
Temporary employment 36 months

Extent:
100%

Starting date:
March 2024 or according to agreement

Application:
We welcome your application no later than 2023-12-11, use the button below.

Academic union representatives:
https://internt.slu.se/en/my-employment/employee-associations/kontaktpersoner-vid-rekrytering/



The Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) has a key role in the development for sustainable life, based on science and education. Through our focus on the interaction between humans, animals and ecosystems and the responsible use of natural resources, we contribute to sustainable societal development and good living conditions on our planet. Our main campuses are located in Alnarp, Umeå and Uppsala, however, the university also operates at research stations, experimental forests and teaching sites throughout Sweden.

SLU has around 3,000 employees, 5,000 students and doctoral students and a turnover of over SEK 3 billion. We are investing in attractive environments on all of our campuses. We strive to provide a work environment characterised by inclusivity and gender equality, where different experiences generate conversations between people and pave the way for science, creativity and development. Therefore, we welcome applications from people with diverse backgrounds and perspectives. Visa mindre

Fältassistent

Ansök    Maj 19    Sveriges Lantbruksuniversitet    Zoolog
Institutionen för vilt, fisk och miljö Vi söker en fältassistent till Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU Umeå. Vilka är vi SLU löser riktiga problem, för en levande värld – och vi utmanar etablerad kunskap genom kritiskt tänkande och ett nyfiket, öppet perspektiv. Vår verksamhet omfattar växter, djur och människor i hela världen. Vår utgångspunkt är ofta den gröna sektorn med koppling till skog-, jord-, och vatten. VFM:s verksamhet är bärande d... Visa mer
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Vi söker en fältassistent till Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU Umeå.

Vilka är vi

SLU löser riktiga problem, för en levande värld – och vi utmanar etablerad kunskap genom kritiskt tänkande
och ett nyfiket, öppet perspektiv. Vår verksamhet omfattar växter, djur och människor i hela världen.

Vår utgångspunkt är ofta den gröna sektorn med koppling till skog-, jord-, och vatten. VFM:s verksamhet är
bärande delar av SLUs strävan att vara ett universitet i världsklass inom livs- och miljövetenskaper. VFM
bidrar till visionen genom utbildning, forskning och miljöanalys i samverkan med det omgivande samhället.
Vår verksamhet påverkar och berör.
Arbetsuppgifter:
I tjänsten ingår olika typer av fältjobb inom ramen för institutionens verksamhet samtliga fokusområden.
Bl.a. spillnings- och betestrycksinventering klövvilt, ÄBIN, sätta ut insektsfällor, fångst av smådäggdjur,
understöd vid fångst av laxsmolt, samla in växtprover, dataläggning, administration och allmän service med
flera arbetsuppgifter. Eftersom vi bedriver verksamhet över hela Sverige förekommer arbete på flera andra
platser i landet förutom Umeå-regionen.

Kvalifikationer:
Sökande ska ha god fältvana och god fysik, praktisk erfarenhet av fältinventeringar, bra samarbetsförmåga, kunna arbeta självständigt,
minst B körkort. Kurs i etik och hantering av försöksdjur är meriterande.

Placering:
Umeå

Anställningsform:
Säsongsanställning under fältperioden 2021.

Omfattning:
100%

Tillträde:
Enligt överenskommelse.

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 2021-06-03.

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/



Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna, och hur vi kan förvalta och nyttja dem på ett hållbart sätt. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys, i nära samverkan med näring och samhälle. SLU är ett internationellt och forskningsintensivt universitet, men erbjuder också unika utbildningar som agronom, veterinär, jägmästare, miljöekonom och landskapsarkitekt.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden i Alnarp, Umeå och Uppsala.

www.slu.se

SLU eftersträvar mångfald och jämn könsfördelning. Visa mindre